Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI vrea sa se implice mai mult in combaterea crizei financiare

FMI vrea sa se implice mai mult in combaterea crizei financiare

Fondul Monetar International, una dintre institutiile ce ar putea juca un rol mai important in combaterea crizei financiare mondiale, estimeaza ca si-a indeplinit in ultimele luni rolul de analiza si vrea sa aiba puterea de a face mai mult in contextul actual, relateaza AFP. Institutia, ce va organiza in acest weekend la Washington intrunirea generala semestriala, a anuntat ca are rolul de "a preveni o criza sistematica prin incurajarea tarilor sa adopte politici economice stabile".


Actuala criza a reprezentat o buna oportunitate pentru FMI de a reintra in centrul dezbaterilor, dupa ani grei in care a fost acuzat de neimplicare.


"Criza ne arata necesitatea ca, in viitor, sa majoram responsabilitatile FMI. Va fi extrem de util daca institutia ar putea avea un rol de alerta pentru eventualele derapaje ale sistemului financiar", afirmase pe 23 septembrie, fostul premier francez Laurent Fabius.


Presedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, este cel mai puternic sustinator al unei astfel de reforme.


"Progresisti precum (presedintele brazilan) Lula, (seful guvernului spaniol) Zapatero, dar si (presedintele francez) Nicolas Sarkozy, chinezii si americanii, au solicitat o  astfel reglementare", a spus Kahn.


"Sectorul financiar trebuie controlat. Suntem pregatiti sa facem acest lucru daca ni se va acorda mandatul. Acesta este rolul nostru si il revendic ca atare", a mai spus seful FMI.


Intrunirea generala va oferi cadrul pentru discutarea acestui mandat cu guvernatorii FMI si cu ministrii de finante din cele 185 de state membre.


Pana in prezent, Fondul a masurat nivelul costurilor crizei si a calculat totalul pierderilor din deprecierea activelor americane la 945 miliarde dolari. Sase luni mai tarziu, estimarea a fost majorata la 1,400 miliarde dolari.


FMI a recomandat guvernelor, cu ocazia publicarii raportului trimestrial cu privire la stabilitatea financiara mondiala, sa se concentreze pe trei probleme: fondurile proprii ale bancilor, activele neperformante si finantarea.


Sectorul financiar este de asemenea favorabil unei evolutii a rolului detinut de Fond. Pe 2 octombrie, Institutul International de Finante (IIF), grupul de lobby ce reuneste marile banci mondiale, a solicitat "examinarea schimbarilor si reformelor fundamentale ale structurii de imprumuturi acordate de FMI".


"Fondul are rolul de a finanta dezechilibrele temporare din balantele de plati, ceea ce a reprezentat o metoda inteligenta de a lansa institutia cu 60 de ani in urma. In prezent, ar trebui sa ne gandim la modul in care aceste aranjamente ar putea fi utilizate in diminuarea tensiunilor din pietele de credit", a declarat Charles Dallara, unul din directorii IIF.


Criticii politicii liberale promovate de FMI raman, insa, sceptici.


"Incapacitatea FMI de a emite avertismente inainte de cea mai mare parte a crizelor financiare din ultimii 15 ani si tendinta de a oferi solutii nepotrivite ridica semne de intrebare in legatura cu capacitatea de a-si indeplini functiunea", au declarat Dean Baker si Mark Weisbrot, analisti in cadrul Centrului de Cercetare Economica si Politica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1477 ori