Europa respira. Liderii zonei euro au cumparat timp

Sambata, 03 Martie 2012, ora 11:14
2563 citiri
Europa respira. Liderii zonei euro au cumparat timp

Liderii din zona euro sustin ca, in sfarsit, criza datoriilor suverane se apropie de sfarsit. Ministrii de finante din statele blocului comunitar apreciaza ca masurile adoptate in cadrul summitului au "cumparat" timp pentru rezolvarea problemelor economice.

In urma summitului de doua zile, incheiat vineri la Bruxelles, 25 de membri ai Uniunii Europene au aprobat noi reguli fiscale, pentru a reduce imprumuturile guvernamantale. In timp ce liderii europeni afirma ca perioada de criza se apropie de sfarsit, exista si voci care avertizeaza asupra unei noi perioade dificile, arata Financial Times.

Mai multi ministrii de Finante din zona euro s-au aratat increzatori ca, in sfarsit, criza datoriilor suverane se apropie de final. In opinia acestora, datoria Greciei "a fost cauterizata", bancile au primit o injectie de capital de 530 de miliarde de euro, datorita creditelor ieftine, acordate de Banca Centrala Europeana, iar ratele dobanzilor pentru imprumuturile Italiei si Spaniei s-au stabilizat.

In acest fel, s-au temperat ingrijorarile investitorilor, care se temeau ca sistemul financiar ar fi afectat de statele membre supraindatorate.

"Nu am iesit inca din criza economica, dar putem sa intoarcem pagina", a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy, adaugand ca strategia adoptata de liderii europeni "da roade".

Cu toate acestea, exista si lideri europeni care si-au exprimat ingrijorarea. Acestia se tem ca, in ciuda semnatarii Tratatului Fiscal, guvernele ar putea deveni reticente sa ia masuri suplimentare pentru prevenirea oricarui fel de contagiune economica, de la periferia zonei euro.

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), se numara printre cei care au avertizat ca perioada de recuperare este una fragila si ca "liderii europeni nu trebuie sa lase garda jos".

Germania se afla pe lista statelor ingrijorate si a s-a dovedit reticenta in majorarea capitalului fondului european de salvare.

Capitalul acestuia a fost alimentat cu 500 miliarde de euro, o miscare pe care liderii europeni o considera esentiala pentru crearea unui "zid de aparare"."Suntem intr-o situatie mai buna, dar criza nu a fost depasita", a precizat Angela Merkel.

Masurile de protectie impotriva crizei financiare

Tratatul fiscal semnat vineri si de Romania introduce noi constrangeri bugetare si alimenteaza temerile analistilor ca ministrii de Finante se pregatesc de o noua criza. Principalul scop al fondului este sa asigure o protectie financiara tarilor care formeaza blocul comunitar, impotriva crizei datoriilor.

Zona euro va decide daca va mari sau nu capacitatea Mecanismului Permanent de Stabilitate (ESM) pentru situatii de criza inainte de sfarsitul lunii martie, dupa ce BCE a anuntat ca nu va mai introduce lichiditati masive in sistemul financiar.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat ca ministrii de Finante din zona euro se vor intalni pentru a discuta marimea fondului permanent de salvare, probabil la o reuniune informala la Copenhaga programata pentru 30-31 martie.

Obiectivul va fi combinarea a 250 de miliarde de euro ramasi din Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF) cu Mecanismul Permanent de Stabilitate (ESM), de 500 de miliarde de euro, pentru a crea un "super fond" capabil sa faca fata unor posibile probleme in Spania si Italia, desi Germania continua sa se opuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza economica, #criza financiara, #Tratat Fiscal zona euro, #tratat fiscal uniunea europeana , #Criza financiara