Economia zonei euro, in declin abrupt

Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:52
1610 citiri
Economia zonei euro, in declin abrupt

Economia zonei euro trece printr-o perioada proasta, cifrele pentru luna aprilie indicand o inrautatire a situatiei, in ciuda optimismului exprimat de presedintele Bancii Centrale Europenee, Mario Draghi.

Nivelul indicilor de consum de vineri sugereaza prezenta recesiunii in tarile membre ale uniunii monetare europene, iar situatia s-ar putea prelungi pana la mijlocul anului, scrie Reuters.

Per total, tonul datelor economice de vineri nu indicau nimic bun. Nici macar datele din SUA nu au inveselit atmosfera, doar 115.000 de noi locuri de munca fiind create in aprilie, cu mult sub cele 170.000 estimate initial.

Dupa sedinta consiliului Bancii Centrale Europene de joi, presedintele Mario Draghi a vorbit despre o recuperare economica graduala in zona euro pe parcursul anului, dar s-a referit si la riscurile situatiei actuale.

Indicii de consum arata mult mai clar evolutia economica a zonei euro.

"Daca te uiti la Spania, sa folosesti cuvantul <> e o insulta. Daca ne uitam la toate datele, noua ni se pare ca economia zonei euro se contracta", a spus Danny Gabay, director al Fathom Financial Consultinc din Londra.

"Am vazut o crestere a somajului in mai multe tari, iar in tarile salvate (de UE si FMI), vezi deflatie si somaj, unele cifrele indicand o problema serioasa", a mai spus acesta.

Agentia de evaluare a indicilor de consum Markit pentru zona euro, care urmareste activitatea mediului de afaceri in fiecare luna, a oferit un rezultat de 46,9 in aprilie, cu mult mai jos decat cel din martie - 49,2. Orice valoare sub 50 de puncte, indica o contractie economica.

Conform Markit, cele mai noi cifre indica o contractie economica trimestriala de 0,5 procente, in timp ce economistii intervievati de Reuters in cursul ultimei luni estimau o contractie medie de 0,1% pentru trimestrul doi.

"Cresterea economica s-a oprit pana si in Germania, iar Franta s-a alaturat Italiei si Spaniei din cauza declinului economic vertiginos", a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit.

Cu o rata a somajului in zona euro la maximul ultimilor 15 ani, sondajele arata ca situatia nu se va redresa in curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara zona euro, #evolutie economica zona euro, #indice consum zona euro, #contractie economica europa , #Criza financiara