Bloomberg: Elitele de la Davos trebuie sa adauge substanta palavragelii lor pretentioase

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:29
1283 citiri
Bloomberg: Elitele de la Davos trebuie sa adauge substanta palavragelii lor pretentioase

Daca miliardarii, bancherii si politicienii prezenti la Forumul de la Davos vor avea o revelatie, aceasta ar trebui sa fie ca civilizatia occidentala este in pragul unui esec catastrofic de a-si pune in echilibru interesele pe termen scurt cu cele pe termen lung.

In timp ce la Davos se aduna elitele globale pentru mai multe zile de discursuri, dezbateri si petreceri, turbulentele de pe pietele financiare din Europa s-au mai calmat, iar economia SUA pare a fi intr-o situatie mai buna decat asteptarile, potrivit unui editorial Bloomberg.

Dar, dupa cum a subliniat si cancelarul Angela Merkel miercuri, liderii globali nu au aplicat inca invatamintele trase din criza care a inceput in 2008 si nu s-a incheiat inca.

In SUA, liderii politici sunt concentrati aproape exclusiv asupra situatiei pe termen scurt, in detrimentul celei pe termen lung. Salvarea bancilor in 2009, impreuna cu diverse forme de stimulare a economiei - oricat de insuficiente ar fi - au ajutat la evitarea unei depresiuni de amploare si au protejat, macar partial, milioane de americani de efectele puternice ale crizei.

Nota de plata a unor astfel de masuri trebuie, insa, platita

In contextul apropierii alegerilor si a reluarii lobby-ului bancherilor, Statele Unite nu vor face, probabil, progrese catre un plan realist de limitare a indatorarii statului sau de reparare a sistemului financiar, care ramane foarte vulnerabil. Acordul bugetar convenit anul trecut intre partidele politice va taia 2.100 de miliarde de dolari pe parcursul a zece ani, doar o fractiune din cat este necesar, scrie Bloomberg.

In acest timp, in Europa, cel mai puternic lider din regiune, cancelarul Merkel, se concentreaza puternic asupra situatiei pe termen lung, in detrimentul celei pe termen scurt. Merkel si confratii ei ideologici de la Banca Centrala Europeana promoveaza un pact fiscal care va limita indatorarea in zona euro. Acest obiectiv este pus inaintea unor masuri necesare urgent, precum recunoasterea a cat pot sa plateasca tarile cu probleme din Europa, recapitalizarea bancilor si construirea unui sistem de protectie credibil pentru a stopa contagiunea crizei datoriilor la guvernele solvabile.

Drept urmare, nesiguranta paralizeaza pietele financiare, afectand economia globala si amenintand cu o destramare a zonei euro care ar face planurile cancelarului german irelevante.

Elitele financiare, dependente de protectia statului

Dificultatile Statelor Unite si Europei au aceeasi sursa: elita financiara, investitorii si contribuabilii au devenit in prea mare masura dependenti de protectia statelor fata de consecintele propriilor lor actiuni.

Cel mai vizibila simptom este o acumulare de datorie guvernamentala cum lumea dezvoltata nu a mai vazut de la Al Doilea Razboi Mondial. FMI a prognozat, saptamana aceasta, ca pana in 2013 datoria medie bruta a tarilor dezvoltate va depasi 110% din PIB, nivel care va afecta puternic viitoarea crestere economica.

Inversarea acestui proces va fi extrem de dificila, scrie Bloomberg. Este nevoie ca societatea sa decida cine va plati, proces complicat de cresterea inegalitatii si a polarizarii politice vizibile intre democrati si republicani in SUA sau germani si greci in zona euro.

Davos si actiunile concrete nu merg mana in mana

Niciun grup nu poate rezolva singur problema. Viitorii pensionari vor fi nevoiti sa accepte beneficii mai reduse decat se asteptau. Bancherii vor trebui sa renunte la subventiile guvernamentale care le umfla profiturile si salariile. Toata lumea va trebui sa traiasca platind taxe mai mari sau un aparat guvernamental mai redus, ori cu ambele. Planuri aflate deja in analiza, precum o reduere de 4.000 de miliarde de dolari a deficitului in SUA si introducerea de obligatiuni comune in zona euro, ar fi pasi in directia buna.

Davos si actiunile concrete nu prea merg mana-n mana, potrivit Bloomberg. De data asta situatia este, insa, diferita. Elitele politice si de afaceri au foarte multe motive sa lase deoparte interesele inguste pentru a lucra la rezolvarea problemelor cruciale pentru pastrarea prosperitatii economice, de care depinde si pozitia lor.

Daca aleg ca din nou sa nu faca altceva decat sa vorbeasca, dezamagirea va fi asurzitoare, mai scrie Bloomberg.

#criza financiara sua, #masuri criza financiara SUA, #criza economie Europa, #reducere pensii salarii SUA Europa , #Criza financiara