Votul care a decis iesirea Marii Britanii din UE ameninta sa arunce economia regatului in criza, fapt care il face pe guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sa reconsidere pozitia institutiei fata de instrumentele de lucru create dupa criza din 2008.
Riscul de instabilitate financiara ce planeaza asupra Regatului Unit il forteaza pe Carney sa iasa la rampa pentru a treia oara la mai putin de doua saptamani dupa referendumul care a decis iesirea din UE pentru a anunta masurile macroprudentiale ce pot fi adoptate in acest caz, informeaza Bloomberg.
Masuri noi
Printre acestea se numara incurajarea imprumuturilor catre companii si reducerea cerintelor de capital pentru institutiile financiare.
Posibila separare a Marii Britanii de cel mai important partener comercial al sau, UE, a aruncat serioase umbre de indoiala asupra potentialului economiei din insula, iar agitatia politica din regat l-a lasat pe Carney in postura de unic factor de stabilitate al momentului.
"Banca centrala are acum mai multe instrumente pe care le poate folosi, fata de cele existente in timpul crizei precedente. Pot actiona acum prin intermediul vitezei prin care vor cere bancilor sa se adapteze noilor standarde de lichiditate si capital", a explicat John Gieve, fost guvernator adjunct al Bancii Angliei in 2007.
Comitetul pentru Politici Financiare din cadrul Bancii Angliei lucreaza deja la raportul bianual care urmeaza sa fie prezentat pe 5 iulie, iar guvernatorul Mark Carney a anuntat o conferinta de presa la scurt timp dupa aceea.
Planurile oficialilor din Banca Angliei pentru contracararea efectelor Brexitului includ reducerea necesarului de capital stabilit pentru banci, o masura contrara celei adoptata la sfarsitul primului trimestru al acestui an.
De asemenea, unii analisti estimeaza ca aceasta va fi insotita de acordarea unor stimulente in stabilirea ratei la operatiunile de creditare a companiilor si o eventuala relaxare in cee ace priveste acordarea creditelor imobiliare.
"Vom vedea un accent pus pe masurile care pot asigura o constanta in acordarea creditelor catre economie.
Banca Angliei va fi ceva mai precauta in reducerea dobanzii de referinta sau initierea unui nou program de relaxare cantitativa din cauza perspectivei asupra ratei inflatiei", considera Samuel Tombs, economist in cadrul Pantheon Macroeconomics.
Investitori pusi pe fuga
In urma cu aproape 7 luni, Mark Carney anunta o trecere a economiei britanice in faza port-criza. De atunci si pana acum insa, situatia s-a deteriorat in mod alarmant, aproape trei sferturi dintre respondentii unui sondaj Bloomberg considerand ca regatul se indreapta catre prima recesiune de dupa 2009.
Cu un deficit de cont curent de 32,6 miliarde lire sterline (6,9% din PIB), economia britanica pare lasata in acest moment "la mila strainilor", dupa cum a precizat Carney, chiar daca este greu de crezut ca acestia vor acoperi aceasta gaura prin intermediul investitiilor.
Perspectiva divortului de UE se anunta dureroasa pe termen mediu, ministrul de Finante, George Osborne, mentionand ca nu se mai intrevede sansa de a atinge un surplus bugetar in 2020, iar multi dintre potentialii inlocuitori ai premierului David Cameron confirma aceasta ipoteza.
Insa, revizuirea politicii Bancii Angliei ar putea transmite pietelor semnalul ca institutia se arata increzatoare in stabilitatea sistemului bancar si in sansa de a bloca o eventuala scadere economica a tarii, remarca Antonio Garcia Pascual, economist Barclays.