Austeritatea lui Merkel nu mai are sustinere. Se schimba "reteta" crizei?

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 18:07
1515 citiri
Austeritatea lui Merkel nu mai are sustinere. Se schimba "reteta" crizei?
Merkel l-a pierdut si pe Sarkozy, cel mai mare aliat

Pe masura ce aliatii sai politici dispar sau isi pierd din putere, scaunul cancelarului Angela Merkel din capul mesei europene devine din ce in ce mai inconfortabil.

Insistenta Germaniei asupra solutiei austeritatii ca rezolvare a crizei datoriilor europene este vazuta cu ochi critici de tot mai multi lideri politici, relateaza NewYork Times.

"Aceasta reteta nu functioneaza si toata lumea se intreaba daca austeritatea este singura solutie", a declarat Jordi Vaquer i Fanes, analist politic la Centrul pentru Afaceri Internationale din Barcelona. "Inseamna acest lucru ca Merkel si-a pierdut complet pozitia? Nu. Insa inseamna ca esenta dezbaterilor legate de criza din zona euro se schimba".

O administratie pentru austeritate de inspiratie germana a cazut de acord luna trecuta ca solutia pe termen lunga pentru criza datoriilor suverane europene este supusa unei presiuni tot mai mari pe fondul incetinirii economice.

Spania a intrat, luni, oficial in recesiune pentru a doua oara in trei ani, dupa ce a urmat o cura pe "reteta" nemteasca, taind masiv din cheltuielile bugetare. Aceleasi rezultate sunt vizibile si in state precum Italia, Belgia, Olanda sau Republica Ceha.

In Olanda, premierul Mark Rutte si-a inaintat, luni, demisia Reginei Beatrix, dupa ce guvernul sau a esuat in implementarea noilor masuri de austeritate.

Aceste turbulente politice au dus la prabusirea pietei de capital europene, indicele DAX din Germania incheind ziua de luni cu o scadere de 3,4 procente. Lichidarile de actiuni din Europa au dus la scaderea indicilor americani cu aproximativ 1%.

Un studiu realizat, luna trecuta, in randul managerilor de achizitii din Europa a scos la iveala un declin neasteptat de mare al increderii in economie.

Olanda, un suporter infocat al pozitiei Germaniei, s-a alaturat tarilor europene care au fost nevoite de criza sa intre in alegeri anticipate. Anuntul a fost facut la doar o zi dupa ce primul scrutin din Franta a fost castigat de socialistul Francois Hollande.

De la salile burselor pana la centrele de votare si strazile oraselor europene, mesajul este tot mai clar: tarine nu pot ajunge la un sistem fiscal sanatos cu ajutorul austeritatii. Au nevoie de crestere economica.

In ultimele luni, acestui cor al scepticilor austeritatii i s-a alaturat voci puternice, cum ar fi Christine Legarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), si Mario Monti, premierul Italiei. Secretarul Trezoreriei Timothy F. Geithner a cerut in mod repetat Europei sa renunte la taierile bugetare si sa treaca la masuri care sa stimuleze consumul.

Presat de campania prezidentiala, chiar Sarkozy, pana acum cel mai puternic aliat al lui Merkel, a inceput sa vorbeasca despre nevoia de crestere. Insa in ciuda tuturor acestor critici, Berlinul nu pare a fi pregatit sa se declare invins.

"Cu siguranta ca ne asteapta in continuare reforme, masuri si timpuri dificile", a declarat Martin Kotthaus, purtatorul de cuvant al Ministerului German al Finantelor. "Insa calea pare a fi cea corecta. Cel putin asta arata rezultatele din ultimele saptamani si luni si studiile realizate in randul populatiei Uniunii Europene".

In luna martie, liderii a 25 din cele 27 de state ale Uniunii Europene s-au adunat pentru a semna pactul fiscal orchestrat de Merkel. Planul sau, combinat cu cele 1,3 trilioane de doalri injectati in sistemul bancar sub forma de imprumuturi ieftine de catre Banca Centrala Europeana, au crescut sperantele ca ceea ce a fost mai rau in criza a trecut.

Insa aceste sperante au fost spulberate de scaderea cresterii economice europene si de cresterea ratelor dobanzilor aferente datoriilor statelor cu probleme, precum Spania sau Italia, pana la un nivel ingrijorator.

#austeritate europa, #masuri austeritate, #angela merkel, #nicolas sarkozy, #alegeri franta, #criza economica , #Criza financiara