Asia, in pragul unei crize financiare. Supraindatorarea ameninta economia globala

Marti, 26 Iulie 2016, ora 12:34
4199 citiri
Asia, in pragul unei crize financiare. Supraindatorarea ameninta economia globala
Foto: Nomura

Economiile de pe continentul asiatic par sa urmeze traiectoria dezastruoasa a crizei financiare din 2007-2008 izbuncnita pe piata americana, remarca cu ingrijorare Rob Subbaraman, economist sef la Nomura.

Gradul mare de indatorare al companiilor din regiune, in special al celor din China si Hong Kong, precum si aparitia unei bule imobiliare pe pietele asiatice tin capul de afis in ultimul raport de analiza al firmei japoineze, relateaza Business Insider.

Copie la indigo

Rata gradului de indatorare al firmelor private din regiune a atins un alarmant nivel de 140% din PIB, aproape dublu fata de alte piete emergente, unde nivelul creditelor contractate de reprezentantii mediului privat evolueaza la 77,2 procente.

In China, de exemplu, ultimul trimestru al anului trecut a marcat depasirea plafonului de 200% in ceea ce priveste gradul de indatorare al firmelor privind valoarea creditelor contractate de firme.

Si mai alarmant este faptul ca acest lucru se petrece pe fondul unei scaderi a productivitatii in a doua economie a lumii, dublata si de fenomenul de imbatranire a fortei de munca active.

Beijingul incearca din rasputeri sa evite consecintele supraindatorarii prin mentinerea in buna forma a pietei imobiliare, dar strategia s-ar putea dovedi riscanta.

Nici din Hong Kong nu vin vesti prea bune, pretul proprietatilor crescand cu 105 procente, in vreme ce rata de indatorare a ajuns la 281% din PIB, pe o perioada de analiza de 7 ani, dupa cum arata raportul Nomura prezentat investitorilor.

Nivelul de crestere al debitelor este considerat uluitor de catre analistii financiari ai companiei, lasand sa se inteleaga ca iesirea din criza a avut ca singura solutie cresterea gradului de indatorare al companiilor.

Cochetand cu dezastrul

Firmele din China si Hong Kong par abonate la contractarea de credite de pe pietele financiare, dar si sistemele bancare din Coreea de Sud, Singapore, Malaezia, Thailanda, Taiwan, India, Indonezia si Filipine par a fi expuse masiv la riscul unei eventuale prabusiri a economiilor din regiune.

Pentru economistii de la Nomura, riscul este cu atat mai mare, cu cat, economiile asiatice, cu exceptia celei japoneze, manifesta semne de contractie, cresterea economica fiind de doar 6,2% in cursul anului trecut, in scadere fata de cele 8 procente inregistrate in 2007.

Dezechilibrul existent intre piata asiatica si cele occidentale poate declansa oricand o criza a creditelor in regiune, cu reverberatii puternice la nivel global, cred analistii Nomura.

"O criza a creditelor se poate declansa ij urma unei cresteri a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, o apreciere a dolarului sau un sir de falimente inregistrate in economiile din zona, fapt care i-ar face pe investitori sa se retraga masiv de pe aceste piete si ar genera o criza a lichiditatilor", apreciaza economistii companiei Nomura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#analiza economica Asia, #piata imobiliara Asia, #criza financiara, #grad indatorare, #riscuri sistemice , #Criza financiara