Zona euro dispare dupa ce Grecia paraseste regiunea - analisti

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:00
3567 citiri
Zona euro dispare dupa ce Grecia paraseste regiunea - analisti
Scenarii sumbre pentru zona euro

Zona euro ar putea disparea, Grecia ar putea fi exclusa din uniunea monetara, iar protestele de strada vor fi din ce in ce mai dese, ca urmare a introducerii unor noi masuri de austeritate. Acestea sunt cele mai sumbre scenarii pentru zona euro, potrivit analistilor.

In timp ce specialistul financiar Aurelian Dochia nu exclude posibilitatea ca Grecia sa fie exclusa din zona euro, analistul economic Mircea Cosea imparte problemele regiunii in doua categorii.

La randul sau, consultantul financiar Ionel Blanculescu, fost ministru in cabinetul Nastase, ia in calcul continuarea protestelor de strada si chiar redefinirea guvernantei globale.

"In momentul de fata, cel mai pesimist scenariu ar fi o retragere a unei tari precum Grecia. De exemplu, daca statul elen nu reuseste sa termine pana la sfarsitul lunii negocierile cu investitorii privind restructurarea datoriei suverane, ar putea sa fie obligata sa ia anumite masuri.

Printre acestea, asa cum spunea chiar primul ministru, in cateva aluzii, se numara iesirea din zona euro", spune Aurelian Dochia, pentru Business 24.

Grecia si Portugalia creaza "deranj financiar"

Pe de alta parte, Mircea Cosea spune ca statul elen nu a reusit sa obtina economia promisa de institutiile internationale, dupa aplicarea masurilor de austeritate. Din aceasta cauza, guvernul de la Atena da inapoi de la anumite masuri, cum ar fi reducerea TVA.

In opinia lui Aurelian Dochia daca statul elen ar fi obligat sa iasa din zona euro, situatia ar fi catastrofala pentru Grecia si foarte periculoasa pentru toate celelalte tari, pentru ca fiecare are expuneri mari la datoria Greciei.

Ionel Blanculescu defineste zona euro ca o "adunare pestrita de state" si spune ca implozia ei este posibila oricand.

"Se poate manifesta prin aruncarea peste bord a tuturor acelor state care nu au tinuta potrivita pentru un astfel de club select", spune Blanculescu, pentru Business 24, facand aluzie la Grecia si la Portugalia, tari care "creaza prea mult deranj... financiar la nivelul uniunii".

"Pana la urma, s-ar putea gandi ca, in total, costurile de salvare a sistemului financiar national ar putea sa fie mai mici decat costurile de finantare pe termen lung a Greciei", crede Aurelian Dochia.

Acesta mai atrage atentia ca, pe langa problema datoriilor, tarile periferice ale zonei euro mai au si o problema de competitivitate, care pana acum nu poate fi afectata de masurile macroeconomice.

Zona euro are doua tipuri de probleme

In opinia lui Mircea Cosea, problemele zonei euro se impart in doua categorii, respectiv dificultatile Uniunii Europene, din punct de vedere institutional si nerezolvarea unor situatii locale, in diferite tari.

"In prima categorie sunt dificultatile Uniunii Europene, din punct de vedere institutional si al deciziei politice. Aici s-au facut multe promisiuni si s-au exprimat multe puncte de vedere partial acceptate, dar cu toate acesta exista inca multe lucruri nepuse in practica.

In primul rand, sunt discutiile privind sarcinile si obiectivele Bancii Centrale Europene si rolul Germaniei, in al doilea rand sunt problemele care tin de implementarea acordului de guvernanta fiscala care este foarte intarziata si dificil de facut", explica Mircea Cosea.

Acesta precizeaza ca a doua categorie de probleme consta in nerezolvarea unor situatii locale, in diferite tari.

"Ma gandesc la Grecia, care nu reuseste sa obtina economia care i s-a propus si care incepe sa dea inapoi din anumite puncte de vedere, cum ar fi reducerea TVA. Ma gandesc si la Italia care incearca sa implementeze "taxa Mario Monti", pe avere, pe care eu o apreciez".

Romania a aplicat doar masuri de austeritate, fara plan de relansare economica

Mircea Cosea mai aminteste si de problemele care tin de aparitia unor noi tari slabe, de la granita Europei, precum Ungaria, Romania. "Aceste tari incep sa aiba probleme pentru ca in programele pe care le-au aplicat fie nu au fost in concordanta cu posibilitatile de aplicabilitate".

Economistul Mircea Cosea exemplifica prin Ungaria, care a propus masuri de natura nedemocratica, imposibil de aplicat si prin Romania. Statul roman a aplicat doar masuri de austeritate, fara sa aiba un plan de relansare economica, potrivit analistului financiar.

Ionel Blanculescu este mai transant si atrage atentia ca protestele de strada ar putea continua. "Pe de alta parte, a continua sa deturnezi fonduri publice europene spre salvarea unor state sau banci va conduce la cresterea indignarii cetatenilor europeni si a furiei acestora. Se vor perpetua miscarile de protest, cu urmari imprevizibile", spune Ionel Blanculescu.

Acesta mai precizeaza ca, probabil, asistam la o redefinire, o redesenare a guvernantei globale, in care politicul va trebui cu adevarat sa se subordoneze interesului public.

#criza zona euro, #scenariu zona euro, #previziuni zona euro , #Criza economica