Vaticanul vrea o autoritate mondiala care sa distribuie bogatia lumii

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 21:56
2150 citiri
Vaticanul vrea o autoritate mondiala care sa distribuie bogatia lumii
Vatican/Sursa:bibliotecapleyades.net

Reprezentantii Bisericii Catolice cauta solutii pentru rezolvarea crizei financiare. Vaticanul a solicitat, luni, reforme radicale ale sistemelor financiare ale lumii, inclusiv crearea unei autoritati politice la nivel mondial pentru a gestiona economia.

O propunere a Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace vizeaza o noua organizare a economiei mondiale, bazata pe etica, precum si "realizarea unui bun comun universal". Planul de la Vatican este rezultatul analizei Papei Benedict al XVI-lea, care considera ca mentalitatea economica de a realiza profit cu orice cost este responsabila pentru criza financiara la nivel mondial, potrivit AP.

Reprezentantii Vaticanului recunosc, totusi, ca un "drum care trebuie parcurs inainte de a ajunge la crearea unei autoritati publice, cu jurisdictie universala, este extrem de lung" si sugereaza ca procesul de reforma sa incepa cu Organizatia Natiunilor Unite ca un punct de referinta.

In propunere se mai subliniaza faptul ca politicile financiare si monetare nu vor deteriora in timp economiile mai slabe. In plus, se urmareste o distributie echitabila a bogatiei lumii.

Reformele Vaticanului asupra economiei sunt menite sa ghideze atat liderii mondiali, dar si Biserica. Episcopii romano-catolici ai Statelor Unite, de exemplu, au lansat un ghid de alegator pentru alegerile 2012 care scoate in evidenta preocuparile sociale ale candidatilor, cum ar fi eradicarea saraciei.

"Este un exercitiu de responsabilitate nu numai fata de generatiile actuale, dar mai important de atat, fata de generatiile viitoare, astfel incat speranta pentru un viitor mai bun si increderea in demnitatea umana nu pot fi eliminate", se mai arata in document.

Propunerea are in vedere realizarea unui "minimum de reguli comune de gestionare a pietei financiare globale", si acuza "abrogarea totala a controalelor" la miscarile de capital.

Cele mai recente declaratii ale Vaticanului au criticat liberalismul economic care dispretuieste regulile si controalele. "Gandirea utilitara" a fost de asemenea condamnata de Vatican, sustinand ca ceea ce este util pentru individ nu favorizeaza intotdeauna binele comun.

#Vatina autoritate politica economie mondiala, #Vatica criza economica , #Criza economica