Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful Bancii Angliei: Mai crede cineva ca Brexit nu afecteaza economia? Deja trebuie sa luam masuri

Seful Bancii Angliei: Mai crede cineva ca Brexit nu afecteaza economia? Deja trebuie sa luam masuri
Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa inca din vara acestui an, in eventualitatea in care divortul Regatului Unit de Uniunea Europeana va deveni realitate, a admis guvernatorul Mark Carney.

Prognozele efectuate de economistii institutiei arata o diminuare semnificativa a cresterii economice din Marea Britanie in eventualitatea pierderii sau limitarii accesului la piata unica de pe continent, informeaza CNN Money.

"Exista cineva care crede ca aceste riscuri nu au inceput deja sa se manifeste? In opinia mea, prognoza economica s-a deteriorat si unele politici monetare vor fi trebui implementate inca din vara acestui an", a explicat Carnery in fata reporterilor.

Lira sterlina a pierdut 1,5% din valoare in fata dolarului, fiind cotata la 1,32 USD, nu departe de minimul ultimilor 31 de ani, atins in ziua ce a urmat votului pro-Brexit dat de britanici.

De pe 23 iunie si pana in prezent, pierderile cumulate ale valutei britanice au atins 12%. Ratingul de tara al Marii Britanii a fost retrogradat, iar unii analisti independenti prevad o incetinire a motoarelor economiei din regat pentru anul in curs si cel viitor.

Voci mai pesimiste fac referire chiar la o perioada de recesiune, in contextul in care incertitudinea planeaza asupra drumului pe care il va urma Regatul Unit odata ce se va desprinde de UE.

Carney a precizat ca o prima evaluare a necesarului de bani care vor trebui injectati in economie va fi facuta pe 14 iulie, urmand ca masurile sa fie implementate din luna august.

Dobanda de referinta de pe piata britanica este la un minim record de 0,5%, iar un nou program de relaxare cantitativa din partea Bancii Angliei ar putea-o reduce si mai mult.

Un program de acest tip a fost initiat in 2009, in urma crizei financiare globale, Banca Angliei folosind 379 de miliarde de lire sterline pentru a revitaliza economia prin achizitionarea de obligatiuni.

Carney are insa un singur vot in comitetul de politici monetare din banca centrala a Regatului Unit, decizia reluarii programului de relaxare cantitativa depinzand mai mult de viziunea celorlalti 8 membri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3977 ori