Romania, "repetenta" la combaterea crizei

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 11:41
2790 citiri
Romania, "repetenta" la combaterea crizei

Masurile anticriza adoptate in Romania sunt printre cele mai ineficiente din Europa si din lume, ca amploare si structura, iar criza economica determina companiile romanesti sa reduca eforturile de combatere a coruptiei, potrivit unui studiu al CESifo.

Pe o scara de la 1 la 9, masurile de combatere a crizei financiare si economice adoptate in Romania au fost evaluate cu nota 1,3, punctaj rezultat in urma centralizarii opiniilor a 12 economisti din Romania intervievati de CESifo, informeaza Mediafax.

Singura tara din Europa cu o clasare mai slaba, in ceea ce priveste masurile anticriza, este Letonia, cu nota 1, iar la nivel mondial doar Bolivia, Guatemala si Venezuela au obtinut evaluari inferioare, scorul acestor state fiind tot 1.

Norvegia a obtinut cea mai ridicata nota, 7,4, niciun stat din lume nereusind sa depaseasca acest nivel si sa se apropie de scorul maxim.

Celelalte tari ale caror masuri anticriza au depasit nota 7 sunt China, Australia si Danemarca.

Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, au primit nota 5 de la economistii intervievati de CESifo pentru programele anticriza introduse.

Nota 1 reprezinta masuri anticriza insuficiente ca amploare si structura pentru a ameliora efectele crizei, nota 5 indica masuri anticriza "mai mult sau mai putin suficiente", iar nota 9 reprezinta masuri anticriza absolut suficiente, precizeaza CESifo, un grup de cercetare patronat de Centrul pentru Studii Economice al Universitatii din Munchen si Institutul de Cercetare Economica Ifo, din Germania.

Climatul economic a ramas nefavorabil in Europa Centrala si de Est si si-a accentuat declinul "sub nivelurile satisfacatoare", se spune in analiza.

"Asteptarile economice pentru urmatoarele sase luni (pentru tarile din regiune - n.r.) s-au imbunatatit datorita ameliorarii situatiei mondiale, insa se mentin in zona negativa", se arata in studiul bazat pe concluziile sondajului "CESifo World Economic Survey" pentru trimestrul al treilea din acest an, realizat in luna august.

Sondarea economistilor in ceea ce priveste masurile anticriza a fost realizata de Ifo si de Camera Internationala de Comert din Paris.

Pe de alta parte, analiza CESifo arata ca Romania se numara printre statele cu cele mai putine restrictii de ordin juridic si administrativ pentru companiile straine, dar factorul de instabilitate politica poate deteriora mediul de afaceri pentru investitorii de peste granita.

In plus, circa jumatate dintre economistii intervievati considera ca firmele si companiile din Romania ar putea sa reduca masurile de combatere a coruptiei ca urmare a crizei financiare si economice, situatie intalnita si in Argentina, Turcia, Coreea de Sud, Portugalia, Taiwan, Bulgaria, Peru si Paraguay.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#anticriza, #criza, #economie, #masuri, #romania , #Criza economica