Recapitalizarea bancilor, aprobata la Summitul european

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 23:15
2005 citiri
Recapitalizarea bancilor, aprobata la Summitul european
Steag UE

Liderii europeni au cazut de acord asupra recapitalizarii bancilor, in cadrul summitului de urgenta desfasurat la Bruxelles. Donald Tusk, premierul Poloniei, tara care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a declarat ca aceasta masura trebuie sa fie obiectivul principal al UE in urmatoarea perioada.

"Recapitalizarea bancilor este o problema care afecteaza toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de masuri economice, independenta nu ar avea nicio sansa de succes, deci nu trebuie privita ca o masura izolata. Impresia mea a fost ca toate statele membre accepta ideea de recapitalizare", a declarat Tusk in cadrul conferintei de presa care a urmat evenimentului din aceasta seara.

In sistemul bancar va fi introdus un capital de prima clasa care urmeaza sa sustina atat economia, cat si nevoia de credite a statelor.

Traian Basescu e multumit de solutia gasita

Presedintele roman, Traian Basescu, a confirmat decizia transmisa de Tusk si a precizat ca, astfel, exista garantia ca bancile mama nu isi vor retrage subsidiarele din diverse tari membre ale Uniunii Europene. El este multumit ca obiectivul pe care l-a prezentat ca interes al Romaniei a fost generalizat pentru toate statele UE, si ca s-a ajuns la aceasta decizie din partea tuturor celor 27 de state reprezentate in Consiliu.

"Prin decizia adoptata acum de consiliu, nu numai Romania, ci si alte state au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori," a declarat Basescu.

Conform acestuia, solutia recapitalizarii bancilor a venit mai ales pentru ca au avut loc mai multe intalniri. In prima instanta, Consiliul European s-a intrunit duminica, azi avand loc cea de-a doua intalnire.

"Faptul ca se revine la Consiliul European dupa discutiile de duminica, cand au fost asezate pe masa toate punctele de vedere, a ajutat la gasirea unei solutii," a declarat Presedintele.

Cameron: Recapitalizarea bancilor e doar una dintre masurile care trebuie luate

David Cameron, premierul britanic, a precizat ca este in interesul tarii pe care o reprezinta ca aceste probleme sa se rezolve si a mentionat ca, pe langa recapitalizarea bancilor mai exista si un intreg pachet de masuri care trebuie luate.

"Va demara (n.r. procesul de recapitalizare a bancilor) cand celelalte parti ale unui pachet vor demara si progrese pe marginea acestui pachet trebuie sa se faca in noaptea aceasta," a mai spus Cameron, ale carui declaratii fac sa para din ce in ce mai palpabila posibilitatea unei noi intruniri ale Consiliului la sfarsitul acestei saptamani.

Sarkozy si Merkel cauta ajutoare externe

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca intentioneaza sa il contacteze, joi, pe presedintele Chinei, Hu Jintao. El doreste sa discute cu acesta despre o posibila contributie a Chinei la fondul de salvare a Zonei Euro, indicand posibilitatea ca acestia sa cumpere o parte din datoriile Greciei, dar si al altor tari europene cu probleme, conform declaratiilor unui oficial francez, citat de ziare.com.

De asemenea, Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel, intentioneaza sa poarte, in cursul acestei seri, discutii cu bancile creditoare ale Greciei, pentru a le convinge sa accepte o reducere a datoriilor "putin mai mare de 50%", au declarat surse europene, citate de Mediafax. Discutia vine in contextul in care bancile au facut deja Greciei o propunere de reducere a creditului, in cursul zilei de marti.

#recapitalizarea bancilor, #solutie criza datorii suverane Summit, #liderii europeni solutie criza , #Criza economica