Raport Morgan Stanley: Apogeul recesiunii va fi la sfarsitul acestui an

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 17:00
1530 citiri
Raport Morgan Stanley: Apogeul recesiunii va fi la sfarsitul acestui an

Economistii de la Morgan Stanley au dat publicitatii un raport in care prezinta mai multe strategii de combatere a crizei din zona euro. Printre masurile subliniate de specialistii institutiei se numara simplificarea politicilor monetare concomitent cu inasprirea politicilor fiscale.

Pe termen lung, analistii de la Morgan Stanley se asteapta la doua efecte pozitive majore: o uniune monetara mai credibila si cresterea numarului de reforme fiscale in multe tari in care competitivitatea a inregistrat cresteri, precizeaza Business Insider.

Cresterea economica va incetini

Cresterea economica va incetini, spun reprezentantii Morgan Stanley, dar nu atat de mult pe cat estimeaza analistii. Acestia se asteapta ca economiile europene sa atinga apogeul recesiunii la sfarsitul acestui an sau cel mai tarziu la inceputul anului viitor. Economistii anticipeaza o crestere a produsului intern global de 1,7% pana la finele lui 2011 si o crestere de cel mult 0,5% anul viitor.

Destramarea zonei euro, improbabila

Desi destramarea zonei euro a fost intens vehiculata si reprezinta una dintre cele mai mari amenintari, Morgan Stanley sustine ca acest lucru nu se va intampla. In schimb, o integrare financiara mai profunda si infiintarea unor institutii care sa fie mult mai implicate in rezolvarea problemelor economice pare mai aproape de realitate.

Liderii UE au convenit deja asupra unei noi directii fiscale

Liderii UE incearca sa stabileasca o noua directie fiscala. Tranzitia ar putea fi dificila, in contextul in care orice modificare necesita aprobarea mai multor natiuni.

Deja, guvernele au anuntat ca vor explora impactul mai multor schimbari si ca se pregatesc sa anunte un raport cel mai tarziu la sfarsitul anului 2011.

Extinderea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) ar putea asigura fonduri pentru tari precum Italia si Franta in procesul de integrare fiscala

O reformulare a tratatelor Uniunii Europene ar dura aproximativ 2 ani, daca ar incepe chiar acum si ar include doar 17 tari din zona euro, se mai arata in raport.

Morgan Stanley crede ca extinderea Fondului European de Stabilitate Financiara (care nu poate, in prezent, sa faca fata datoriilor Italiei si Spaniei) ar putea fi capabil sa gestioneze mai bine crizele financiare.

Institutiile financiare vor trebui sa decida soarta bancilor

In timp ce evolutia guvernelor este relativ stabila, situatia bancilor inca nu este clara. Reducerea gradului de indatorare va afecta evolutia pietelor emergente pe masura ce bancile din zona euro "curata" bilanturile si reduc expunerea. Acest lucru va constitui un impediment in cresterea economica la nivel global pentru cel putin cativa ani.

Cresterea economica, sustinuta de o reducere a dobanzii de politica monetara

Sub conducerea lui Mario Draghi, BCE ar putea reduce ratele de dobanda politica monetara cel mai devreme saptamana viitoare. Cu toate acestea, piata nu se asteapta la o reducere a dobanzilor pana la inceputul anului viitor.

Europa, mai puternica, peste multi ani

Actiunile si-au revenit, in ultima luna, dupa ce indicele S&P 500 a recuperat 60% din pierderi. Cu toate acestea, cresterile vor ramane slabe, chiar daca liderii remarca progresele de pana acum.

Analistii Morgan Stanley recunosc ca ideea unei Europe puternice este tentanta, dar tin sa precizeze ca acest lucru nu se va intampla decat peste foarte multi ani.

#strategii combatere criza economica, #evolutie criza economica, #criza economica Europa, #criza financiara zona euro , #Criza economica