Piata mobilei va scadea in 2009 cu 20%

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 13:42
1530 citiri
Piata mobilei va scadea in 2009 cu 20%

Piata autohtona a mobilei va scadea in 2009 cu pana la 20%, comparativ cu 2008, pana la 880 milioane euro, pe fondul scaderii puterii de cumparare, determinate de criza economica, a declarat,pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereny.

Ea sustine ca dupa ce in primele sapte luni piata a scazut cu 28%, lunile de toamna au adus usoare cresteri pe vanzarile de mobila. "Era o scadere cam de 28%, inregistrata dupa primele sapte luni ale anului, noi speram ca reducerea sa fie de doar 20% la sfarsitul anului, datorita cresterii usoare a vanzarilor in perioada lunilor de toamna, fata de prima jumatate a anului", a spus Aurica Sereny.

Potrivit datelor furnizate de APMR, agentiei NewsIn, importul de mobila a scazut in primele sapte luni cu 36,6%, ajungand la o valoare de circa 171,66 milioane euro, fata de aproximativ 270,76 milioane euro in perioada ianuarie-iulie 2008.

Totodata, valoarea mobilierului exportat in primele sapte luni ale anului a fost de 579,13 milioane lei, in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului precedent, cand valoarea acestora a fost de 681,3 milioane euro. In plus, 64% din productia interna de mobilier din aceasta perioada a fost exportata.

In ceea ce priveste consumul aparent de mobila din primele sapte luni ale anului, acesta s-a diminuat cu 28%, pana la 498,85 milioane euro, fata de valoarea de 692,85 milioane euro inregistrata in anul precedent. Potrivit presedintelui APMR, a nul acesta s-a manifestat atipic pentru toate activitatile in ansamblu si considera ca estimarile sunt relative.

"Ne dorim sa se pastreze parametrii in care ne-am desfasurat activitatea pana in prezent sau sa se imbunatateasca. Piata are fluctuatii, dimensiunile sectorului sunt mari si nimic nu se mai poate prognoza dupa regulile de pana acum.

Trebuie sa incercam sa redescoperim asa-zisa « normalitate a prezentului »", a declarat presedintele APMR, Aurica Sereny. Totodata, in aceeasi perioada numarul angajatilor din industria de mobilier a scazut cu pana la 16.400 (-23%), pana la 54.904 de oameni inregistrati la finele lunii iulie.

"In functie de structura productiei angajate prin contracte interne si externe, consideram ca numarul personalului sa nu mai scada ca numar anul viitor.

Sunt necesare calificari si perfectionari in permanenta, pentru a se raspunde in timp util solicitarilor. Prelucrarea lemnului este o activitate care are nevoie de meserii diferite si de o formare permanenta a personalului", a adaugat Aurica Sereny.

Potrivit APMR, principalii producatori de pe piata autohtona de mobilier sunt, pentru segmentul arta-stil, Mobex, Simex si Libertatea S.A, in timp ce pentru segmentul de mobilier din panouri, Elvila, Lemet si Silvarom. In ceea ce priveste piata de mobilier tapitat, principalele companii sunt Cotta International, Mobila Dalin si Tehnoprod. 

#criza, #mobila, #piata , #Criza economica