Londra si Parisul cer reducerea subventiilor UE catre Romania

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 12:07
1054 citiri
Londra si Parisul cer reducerea subventiilor UE catre Romania

Subventii europene in valoare de 2,9 miliarde de euro, destinate Greciei, Portugaliei, Irlandei, Letoniei, Romaniei si Ungariei, ar putea fi reduse cu 50%, dupa ce mai multe tari UE, in frunte cu Marea Britanie si Franta, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu efectul asupra finantelor lor, relateaza NewsIn.

Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, Romania si Ungaria au urma sa primeasca banii in cadrul planului Comisiei Europene de a accelera plata subventiilor catre tarile care au primit pachete de salvare din cauza crizei economie, scrie Financial Times, citand surse diplomatice.

Insa un grup condus de principalii contribuitori la bugetul UE, printre care Franta, Marea Britanie, Olanda si tarile nordice, pun sub semnul intrebarii o parte a proiectului, ceea ce ar putea duce la o reducere importanta a fondurilor, afirma diplomati apropiati negocierilor.

Cei care se opun planului sunt ingrijorati in special de reducerea sumei de bani cu care trebuie sa contribuie guvernele nationale la proiectele cofinantate din bani europeni, de la 15% la 5%. In plus, masura ar urma sa fie aplicata retroactiv.

"Daca trebuie sa contribui cu numai 5% din costul proiectului, practic sunt bani dati gratis. Nu suntem de acord cu acest lucru", a spus un diplomat citat de FT. "Guvernele trebuie sa contribuie cu banii lor pentru a arata ca finanteaza proiecte bune", a adaugat el.

Un negociator a explicat ca unele guverne se tem ca planul Comisiei ar duce la o crestere a bugetului UE pentru 2012, finantat de statele membre. "Vrem sa ajutam Grecia si pe altii, dar plati suplimentare retroactive ar putea fi un pas prea mare", a explicat un oficial. "Acum nu este un moment bun pentru a cere resurse suplimentare", a adaugat el.

CE afirma ca ar putea acoperi platile din rezervele existente.

Echipe tehnice de experti nationali incearca sa ajunga la un consens privind propunerea, care a fost prezentata de Comisie in luna iunie.

Platile catre cele sase tari ar urma sa fie facute in ianuarie 2012, dupa ce vor fi aprobate de Parlamentul European, precizeaza FT. Bruxelles-ul depune eforturi pentru a ajuta mai multe tari sa absoarba fonduri structurale suplimentare rapid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #subventie euro, #bani europeni, #fonduri europene , #Criza economica