Isarescu: Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:43
1947 citiri
Isarescu: Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca iluzia investitiilor a costat foarte mult tarile din Europa Centrala si de Este si mentioneaza ca nu toate sumele de bani au fost alocate cum ar fi trebuit.

"Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme. Nu toate s-au dus acolo unde trebuie, nu toate aveau capacitatea sa se autocorecteze", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, a existat o finantare excesiva a dezvoltarii si in special al consumului din partea investitorilor straini, "nu numai a creditului, ci si pe calea investitiilor straine directe cu o statistica precara".

"Acum o vedem cat de precara era. Am bagat acolo cu totii, la gramada, si investitii directe tradeables si non-tradeables, iar la non-tradeables in sectoarele neproductive am pus si cumpararile de pamant, multe dintre ele speculative, care pe noi ne-au costat foarte mult.

Cauzele crizei au fost foarte apropiate in cazul tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est, poate chiar similare, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

O crestere economica dezechilibrata, in esenta nesustenabila, in perioada anterioara, bazata pe consum si pe dorinta de catching up, cresterea fireasca a consumului si a nivelului de trai sunt cauzele care au condus la aparitia crizei financiare, a precizat guvernatorul BNR cu ocazia lansarii cartii "How Emerging Europe Came Through the 2008/09 Crisis", de Bas B. Bakker si Christoph A. Klingen.

"Erau obiective firesti ale Europei Centrale si de Est din dorinta de a se integra mai rapid in lumea occidentala si UE, dar cresterea de consum a fost exagerata in toate tarile si din aceasta stimulare excesiva a consumului s-a ajuns la o crestere nesustenabila.

A dus la o crestere excesiva a contului curent, care ar fi trebuit sa fie corectata. Cu greu puteai sa convingi pe cineva prin 2005-2006 ca, daca ai un deficit de cont curent mai mare 5-6%, ai o problema", a afirmat oficialul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isarescu criza economica Romania, #cauze criza economica Romania, #declaratii guvernator BNR criza Romania , #Criza economica