Iohannis: masurile Guvernului nu relanseaza economia, ci o sugruma

Joi, 01 Iulie 2010, ora 23:25
1127 citiri
Iohannis: masurile Guvernului nu relanseaza economia, ci o sugruma

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, despre masurile de austeritate ale Guvernului, ca acestea "nu relanseaza economia, ci o sugruma in plus", adaugand ca premierul se ocupa de "cota de benzina a primarului" in loc sa se ocupe de criza economica, potrivit Mediafax.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca ar fi fost de acord cu "o crestere mica" de TVA si a cotei unice, daca banii ar fi fost redirectionati spre investitii, insa nu intrevede astfel de masuri, iar in aceste conditii economia "va fi sugrumata".

"Cred ca putea fi posibila o crestere mica a TVA si a cotei unice, daca banii suplimentari se dirijeaza in masuri de relansare economica. Doar cresterea acestor impozite si trecerea banilor la consum sau salarii este o masura foarte grava, care nu numai ca nu relanseaza economia, ci o sugruma in plus", a spus Iohannis.

In plus, primarul a afirmat ca modificarile din domeniul fiscal nu se pot lua "de azi pe maine si noaptea" si ca asteapta de la Guvernul Boc sa ii explice cum sa ii cheme din nou la ghiseele Primariei pe sibienii care si-au platit deja impozitele la inceputul anului.

"Nu se poate modifica legislatia in acest domeniu (domeniul fiscal - n.r.) de azi pe maine si noaptea. Se poate discuta si sunt posibile modificari, dar ele trebuie analizate si hotararea trebuie luata intr-un termen acceptabil. Foarte multi sibieni si-au platit impozitele la inceputul anului, pentru a beneficia de acea bonificatie.

Acum este discutabil daca putem sa ii chemam inapoi si sa le spunem «ati platit tot, dar acum trebuie sa mai platiti o data». Vom vedea care sunt masurile si cum isi imagineaza Guvernul ca trebuie aplicate", a afirmat Iohannis. Primarul Sibiului crede ca Guvernul paseaza criza economica pe umerii administratiilor locale, acestea fiind "ingropate".

"Administratiile locale vor fi ingropate. Este foarte clar ca nu au parghiile necesare pentru a rezolva criza. De aceea intr-o tara exista un Guvern care dispune de parghii macroeconomice pentru a interveni acolo unde administratiile locale nu pot interveni.

Dar noi, acum, avem un Guvern cu un prim- ministru care se ocupa de cota de benzina la masina primarului, dar nu se preocupa de criza economica si o duce, in buna parte, in administratiile locale. Cu certitudine nu vom contracara criza economica", a declarat Iohannis.

Primarul Sibiului a spus ca este de acord cu reducerea numarului de bugetari, dar a adaugat "este interesant" si "curios" ca reducerea se face doar in administratiile locale, dar nu si la ministere si directiile judetene.

"Este interesant cum se guverneaza tot noaptea si de pe o zi pe alta - asta ca si forma. Ca si fond, este clar ca daca trebuie redus numarul bugetarilor, aceasta masura va afecta si administratiile publice locale.

Curios este ca deocamdata afecteaza numai administratiile publice locale. Nu am vazut nicio intentie de a reduce numarul personalului din ministere sau din directiile judetene, desi se vorbeste de foarte multa vreme despre asta. Probabil ca Guvernul, in intelepciunea sa, a considerat ca trebuie sa inceapa de aici", a spus Iohannis. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#iohannis, #masuri, #austeritate, #guvern , #Criza economica