INS confirma diagnosticul: suntem in criza economica

Vineri, 20 Martie 2009, ora 09:54
1095 citiri
INS confirma diagnosticul: suntem in criza economica

Comenzile pentru firme au scazut cu o treime, afacerile cu 15%, iar randurile somerilor se ingroasa de la o luna la alta. 

Institutul National de Statistica (INS) a pus cifrele pe masa si a confirmat oficial ceea ce romanii au inceput sa simta in portofel si la locul de munca inca din toamna. Criza nu ne-a ocolit, ci, dimpotriva, isi face din ce in ce mai simtita prezenta.

Nici nu se poate altfel, din moment ce toti oamenii si firmele din toate ramurile economiei au de suferit din cauza crizei financiare cu efecte precum deprecierea monedei nationale fata de euro, lipsa lichiditatilor, inghetul creditarii, iar atunci cand poate fi luat un imprumut bancar, acesta are dobanzi uriase.

Dupa ce am inregistrat rate ale inflatiei din ce in ce mai mici in ultimii cinci ani, in 2008 aceasta a inceput din nou sa creasca, ajungand la 7,9%, in special din cauza cresterii preturilor alimentelor si ale serviciilor.

Datele statistice arata ca avantul economiei autohtone a incetinit brusc in ultimele trei luni ale anului trecut, perioada care marcheaza inceputul crizei la noi.

Dupa o crestere economica de 9% in primele noua luni, produsul intern brut (PIB) din ultimul trimestru a crescut cu numai 2,9%. Astfel, pe intreg anul 2008, cresterea economica s-a situat la 7,1%.

Din cauza lipsei de finantari si a scaderii nivelului de trai atat la noi, cat si in statele UE, si comenzile pentru companiile romanesti au scazut simtitor si continua sa scada. Cel mai lovit este sectorul metalurgic, unde numarul de comenzi a fost in ianuarie cu 75% mai mic.

Oamenii de afaceri chestionati de INS preconizeaza, pentru urmatoarele luni, scaderi in industria prelucratoare, in constructii si comert. O mare parte dintre ei considera ca numarul de salariati va scadea, iar preturile vor creste. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ins, # criza, #. scaderi, # somaj, # comenzi, # inflatie , #Criza economica