In ultimul an au fost elaborate aproximativ 70 de scheme de ajutor

Marti, 24 Februarie 2009, ora 13:53
1178 citiri
In ultimul an au fost elaborate aproximativ 70 de scheme de ajutor

Aproximativ 70 de scheme de ajutor de stat si ajutor de minimis au fost elaborate de la inceputul anului 2007 si pana in prezent , a declarat astazi, presedintele Consiliului Concurentei Gheorghe Oprescu.

"De la inceputul anului 2007 si pana in prezent au fost elaborate 68 de scheme de ajutor de stat si ajutor de minimis, din care 24 de scheme de ajutor de stat si 44 de scheme de minimis" a declarat Gheorghe Oprescu.

Acesta a precizat ca din cele 68 de scheme de ajutor de stat 22 de scheme au fost concepute in baza reglementarilor privind ajutoarele de stat exceptate de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana.

Presedintele Consiliului Concurentei a mai spus ca 18 dintre schemele existente in prezent in Romania sunt finantate din fonduri europene. Astfel, 12 in cadrul Programului Operational Sectorial cresterea competitivitatii economice, 3 in cadrul Programului Operational Regional si 3 in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala.

Gheorghe Oprescu a spus ca cea mai mare pondere o detin schemele ce au ca obiectiv principal dezvoltarea regionala a Romaniei prin sprijinirea investitiilor si a crearii locurilor de munca (opt scheme). "In prezent, Comisia Europeana a decis sa flexibilizeze temporar conditiile  pentru acordarea anumitor masuri de sprijinire a accesului la finantare atat pentru institutiile financiare cat si pentru ceilalti agenti economici" a declarat Oprescu. Astfel, potrivit acestuia este posibila elaborarea de scheme de ajutor prin care sa se acorde companiilor granturi in valoare de 500.000 de euro pe o perioada de trei ani, garantii cu prime anuale reduse sau credite cu dobanzi subventionate.

"Consiliul Concurentei a purtat discutii cu reprezentantii autoritatilor de managemnet cu privire la posibilitatea de a transforma anumite scheme de minimis, unde ajutorul este limitat la 200.000 de euro, in scheme in cadrul carora asistenta financiara poate ajunge pana la suma de 500.000 de euro" a mai spus presedintele CC. Potrivit directorului general adjunct in cadrul Comisiei Europene, Herbert Ungerer Romania trebuie sa notifice Comisiei Europene toate aceste ajutoare si a precizat ca aceasta va fi mai flexibila in aprobarea acestora.

"Ajutorul de stat nu trebuie folosit pentru a ajuta companiile sau a intarzia efectele crizei", a spus Herbert Ungerer.

Acesta a subliniat ca societatile care vor primi ajutor de stat nu au avut probleme finaciare inainte de data de 1 iulie 2008 cand a debutat criza financiara.

De asemenea, reprezentantul Comisiei Europene a subliniat ca este necesar ca ajutoarele de stat sa fie acordate la un nivel minim pentru a nu periclita concurenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#ajutor de stat, #fonduri europene, #investitii, #locuri de munca, #criza economica , #Criza economica