Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania inregistreaza cel mai mare surplus comercial din lume, peste China

Germania inregistreaza cel mai mare surplus comercial din lume, peste China


Volumul exporturilor Germaniei este semnificativ mai mare decat cel al importurilor, surplusul comercial al tarii fiind in 2012 mai mare decat al oricarei alte tari din lume, inclusiv al Chinei.

Excedentul de cont curent a ajuns anul acesta la 210 miliarde dolari, atingand cotele la care se afla inainte de criza financiara, potrivit calculelor Institutului Ifo din Munchen.

Nici China, nici Japonia, nici chiar tarile producatoare de petrol, care exporta mult mai multe marfuri si capital decat importa, nu au atins aceste proportii.

"Problema fundamentala nu s-a schimbat: cererea de pe piata interna este mult prea slaba", explica Peter Bofinger, membru al Consiliului german de experti economici din cadrul guvernului federal.

Dezechilibrele comerciale au constituit, potrivit analistilor economici, unul dintre principalii declansatori ai crizei financiare globale - excedentele mari de cont curent al Chinei si Germaniei jucand un rol semnificativ.

Explicatia este aceea ca, atunci cand un stat exporta semnificativ mai mult decat importa, un alt stat trebuie sa importe semnificativ mai mult si, in consecinta, sa se indatoreze mult. Potrivit Ifo, Germania va ajunge in curand in tirul criticilor internationale.

Chiar si Comisia Europeana ar putea, potrivit FTD, sa avertizeze Berlinul in legatura cu dezechilibrul sau comercial in crestere.

Excedentele mari de cont curent constituie o amenintare pentru stabilitatea economica a continentului, potrivit noului sistem de avertizare timpurie a crizelor macroeconomice din Europa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1677 ori