Firmele cu probleme, dar si cu comenzi, pot esalona la plata obligatiile fiscale

Duminica, 20 Martie 2011, ora 23:23
2463 citiri
Firmele cu probleme, dar si cu comenzi, pot esalona la plata obligatiile fiscale

Firmele care au comenzi, dar se confrunta cu dificultati financiare din cauza crizei economice vor avea posibilitatea sa esaloneze la plata obligatiile fiscale, pe o perioada maxima de cinci ani, cu conditia achitarii datoriilor curente si constituirii unei garantii, a decis Guvernul, potrivit Mediafax.

Firmele au obligatia ca, in perioada esalonarii, sa achite si ratele esalonate si dobanzile aferente, conform unei ordonante de urgenta aprobata, duminica, de Guvern.

Proiectul de ordonanta prevede ca esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante se acorda pe o perioada de maximum cinci ani, iar beneficiarii esalonarilor pot fi de drept public sau privat, persoane fizice sau juridice, indiferent de modul de organizare al acestora.

Vor putea fi esalonate la plata obligatii declarate la administratia fiscala, precum contributiile de asigurari sociale, impozitul pe profit, pe venit sau pe chirii, accizele. Pe perioada esalonarii la plata se calculeaza si se datoreaza doar dobanzi, dar nu se mai platesc si penalitati de intarziere.

Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere in functie de tipul garantiei constituite, respectiv 0,03% in situatia in care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului si 0,04% pentru celelalte tipuri de garantii.

In conditiile Codului de procedura fiscala, pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale de catre contribuabili, acesta datoreaza dobanzi.

Nivelul dobanzii este de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere. Totodata, pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale, contribuabilul datoreaza pe langa dobanda, si penalitati de intarziere calculate ca un procent din impozitul neplatit, in functie de perioada de intarziere la plata (pana la 15% din obligatiile fiscale principale nestinse.)

Solicitantii trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa nu inregistreze datorii la buget, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti, sa aiba constituita garantia, sa nu se afle in procedura insolventei ori in dizolvare, sa nu i se fi stabilit raspunderea si/sau raspunderea solidara in baza Legii insolventei.

Acestia trebuie insa sa ateste si faptul ca au capacitatea financiara de a achita datoriile esalonate, prin prezentarea unui program de restructurare sau a unui contract de vanzari de bunuri ori prestari de servicii. Va trebui constituita si o garantie reala (prin bunuri proprii ori de la terti) sau cu o scrisoare de garantie bancara.

Pentru o perioada de esalonare mai mare de un an, garantia reala trebuie sa reprezinte intre 10 si 40% din valoarea sumei esalonate, in functie de perioada.

Nu vor fi solicitate garantii pentru sume esalonate mai mici de 5.000 lei (in cazul persoanelor fizice) sau sub 20.000 lei (persoane juridice) si nici nu vor fi acceptate esalonari la plata pentru obligatii fiscale mai mici de 500 lei (persoane fizice) sau sub 1.500 lei (persoane juridice).

Pentru sumele care fac obiectul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, precum si pentru alte obligatiii fiscale, cum ar fi cele care au termene de plata incepand cu data comunicarii deciziei de esalonare la plata, cele stabilite de organul fiscal prin decizie, cu termene de plata incepand cu data comunicarii deciziei de esalonare la plata, cele nestinse la data comunicarii deciziei de esalonare la plata si care nu fac obiectul esalonarii la plata, nu incepe sau se suspenda procedura de executare silita, de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata.

Ministrul Finantelor a estimat ca de aceasta facilitate ar urma sa beneficieze circa 20.000 agenti economici.

Agentia MEDIAFAX a anuntat la inceputul anului, citand un document guvernamental, ca Executivul vrea sa esaloneze la plata, pentru o perioada de pana la 5 ani, obligatiile fiscale ale companiilor cu probleme financiare, conditionat de constituirea de garantii si achitarea datoriilor curente, considerand ca prin ratele esalonate va avea resurse certe inclusiv pentru pensii si sanatate.

"Sistemul propus este similar formei de sprijin oferita de sistemul bancar in perioada de dificultate, prin rescadentarea creditelor restante.

Prin incasarea cu ritmicitate a contributiilor de asigurari sociale, sub forma ratelor de esalonare la plata, mentinerea in activitate a agentilor economici si implicit pastrarea locurilor de munca, se realizeaza sustinerea bugetului de asigurari sociale de stat pentru plata pensiilor si a bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru finantarea sistemului sanitar", este argumentul prezentat in document.

Guvernul mai considera ca esalonarea la plata este o forma de stimulare a platii voluntare a datoriilor si de garantare a incasarilor la buget, aratand ca in decursul timpului s-a constatat ca, pe perioada aplicarii actelor normative privind acordarea inlesnirilor la plata, incasarile la bugetul general consolidat au crescut, asigurandu-se astfel o ritmicitate a acestora atat prin achitarea ratelor din esalonare, cat si prin plata obligatiilor fiscale curente. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#firme cu probleme, #obligatii fiscale, #criza economica , #Criza economica