Evolutia crizei din zona euro, sub lupa analistilor internationali

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 18:29
1504 citiri
Evolutia crizei din zona euro, sub lupa analistilor internationali

Evolutia pozitiva a indicatorilor economici i-a surprins pe analisti si a alimentat optimismul investitorilor. Totusi, criza zonei euro este departe de a se fi sfarsit. Mai multi economisti de top sustin ca stabilitatea economica este amenintata de alti factori.

Presedintele Grupului Eurasia, Ian Bremmer, apreciaza ca haosul este o amenintare mult mai grava care planeaza asupra Europei, scrie Business Insider.

"Anul acesta nu trebuie sa ne temem de destramarea zonei euro, ci mai degraba de o abordare diferita a managemenului. Exista riscul ca aceasta abordare sa nu fie pe placul investitorilor si impinga evolutia evenimentelor dincolo de influenta factorilor politici", spune presedintele Grupului Eurasia.

Dario Perkins, directorul Global Economics, apreciaza ca masura aprobata de Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a stopat doar criza bancara, in timp ce criza zonei euro este departe de a se fi sfarsit.

Directorul Global Economics se refera la infuzia record efectuata de BCE. Aceasta a injectat o suma record in piata bancara, de peste 400 de miliarde de euro. Dario Perkins considera ca factorii politici au esuat in stabilirea unui plan coerent pentru limitarea efectelor crizei si ca dezechilibrele economice vor fi cu greu refacute.

Peter Westaway, chief european economist la Vanguard Asset Management Ltd, respinge categoric ipoteza potrivit careia criza din zona euro este aproape de sfarsit. "Mai multi ani de consolidare fiscala si de reforme structurale "dureroase" sunt necesari pentru stabilizarea situatiei economice din Europa", spune acesta.

In opinia sa, zona euro va deveni mai puternica, dupa ce criza se va termina cu adevarat. Riscul imediat se refera la Grecia si la restructurarea datoriilor sale, proces care ar putea determina o contagiune in zona, daca nu este gestionat corespunzator.

Dan Greenhaus, managing director si strateg sef la Global BTIG LLC, sustine ca BCE a facut un drum lung pentru a limita cele mai grave temeri privind lichiditatile. "Zona euro a fost un proiect derulat pe mai multe decenii, nascut intr-o perioada dificila si in urma unei lungi perioade de negociere", mai spune Greenhaus.

Lorcan Roche Kelly, chief strategiest in cadrul Trend Marcolytics, considera ca BCE va continua "sa mentina in viata" sistemul bancar. Fiecare noua runda de austeritate implica riscul ca populatia sa se revolte, mai aminteste economistul.

Sfarsitul crizei din zona euro nu poate fi atins decat prin rezolvarea a trei probleme, crede Megan Greene, senior economist pentru Europa de Vest si zona euro, in cadrul Roubini Global Economics.

"Pentru sfarsitul crizei trebuie indeplinite trei aspecte principale: o parte din datoriilorsuverane ale tarilor din blocul comunitar trebuie sterse, sistemul bancar trebuie sa contribuie la relansarea consumului, prin relaxarea creditarii, si nu in ultimul rand, zona euro trebuie sa prezinte o strategie de crestere economica credibila", spune Megan Greene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza zona euro, #criza financiara, #criza datorii europa , #Criza economica