Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europenii, speriati de criza: Germanii, cei mai pesimisti consumatori

Europenii, speriati de criza: Germanii, cei mai pesimisti consumatori


Pesimismul i-a cuprins din nou pe consumatorii europeni, care de teama unei noi recesiuni pun frana consumului.
Confruntati cu discutiile privind situatia din Grecia si planul de salvare al statului elen, cetatenii statelor europene, ca Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Polonia, Portugalia, Bulgaria si Romania sunt din nou nelinistiti, potrivit unui studiu GfK cu privire la climatul de consum din Europa, care ofera o imagine de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, preturile si veniturile, si a dorintei de cumparare.

Daca in primavara, majoritatea tarilor din UE erau optimiste cu privire la depasirea crizei in viitorul previzibil, din luna iunie, asteptarile privind starea economiei s-au prabusit in majoritatea tarilor europene, cele mai accentuate scaderi inregistrandu-se in Germania, Austria si Franta.

Singurele tari care au reusit sa evite acest trend puternic decendent au fost Polonia, Bulgaria si Romania.

In Marea Britanie, redresarea economica a fost mult mai lenta decat in cazul celor doua recesiuni anterioare. In al doilea trimestru, cresterea economica a fost cu 0,7% mai mare decat in anul anterior.

Unul din motivele inregistrarii unul nivel mai scazut de crestere economica a fost reprezentat de tsunami-ul din Japonia, importurile de automobile fiind grav afectate de dezastrul japonez.

Masurile de austeritate ale guvernului britanic au inceput sa se faca simtite, cheltuielile publice fiind reduse aproape la zero.

De asemenea, ratele mari ale inflatiei, cresterile salariale neglijabile, dar si cresterea numarului de someri le sporeste pesimismul britanicilor in ceea ce priveste redresarea economica.

In ceea ce priveste Romania, situatia se arata schimbatoare in momentul de fata. Cu toate ca tara a reusit sa depaseasca criza anul acesta, cu o crestere de la an la an de 0,2% in T2 si o rata a somajului putin sub 5%, romanii nu au simtit la buzunare imbunatatirea situatiei economice.

Inflatia se situeaza la 7,9%, iar TVA-ul la 24%. Pe parcursul ultimului an, ca parte a masurilor de salvare, salariile functionarilor publici au fost reduse cu pana la 25% si deocamdata nu a fost posibil sa se renunte la aceste reduceri.

Consumatorii se vad nevoiti sa isi cheltuiasca cea mai mare parte a veniturilor pe produse alimentare si bauturi nealcoolice, si ca urmare cheltuielile sunt limitate la strictul necesar.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 948 ori