Europa se scufunda, iar Romania n-are niciun plan

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 18:05
2213 citiri
Europa se scufunda, iar Romania n-are niciun plan

Desi Europa se afla pe un butoi de pulbere care poate sa explodeze la cel mai mic zvon legat de Grecia ori Spania, Romania inca nu are un plan de rezerva, o analiza a riscurilor care pot afecta prognozele indicatorilor macroeconomici si bugetari, inclusa in Strategia fiscal-bugetara pentru 2013-2015.

Consiliul Fiscal, institutie independenta, infiintata prin legea responsabilitatii fiscal-bugetare si compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, sfatuieste autoritatile romane, in urma analizarii Strategiei fiscal-bugetare pentru 2013-2015, sa includa un capitol in care sa fie evaluate riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, dar si eventualele masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza.

Avand in vedere evolutia recenta de pe pietele financiare internationale, situatia ar trebui evaluata cu atentie, la fel ca si planul de rezerva care trebuie sa pus in practica, daca situatia europeana se agraveaza.

Grecii se pregatesc de alegeri, etapa electorala de care atarna viitorul Europei. Daca populatia elena va vota pentru partidul de extrema stanga, atunci mai mult ca sigur, pachetul de finantare va fi sistat din cauza conditionarii acestuia de respectarea unor masuri de austeritate pe care partidul de stanga refuza sa le aplice. Aceasta situatie ar dauna monedei euro care s-ar deprecia mai mult fata de dolar si alte monede, dar si pietei de capital, pietelor bancare si, per total, intregii economii europene, cu ramificatii puternice si in restul continentelor pentru care Europa este principala piata de desfacere.

Nici Romania nu ar trece neafectata de situatia din Grecia. Cinci banci din Romania au capital grecesc, iar aproape 80% din exporturile locale ajung pe piata europeana, care ar fi zdruncinata puternic de un cutremur economic in Grecia, ca sa nu mai vorbim de impactul deprecierii monedei unice asupra cursului valutar.

La polul opus, se afla alegerea partidului care si-a pus amprenta pe acordul dintre Grecia, Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala. Multi specialisti sunt de parere ca un astfel de vot ar relaxa pietele si ar permite Bancii Central Europene sa desfasoare o serie de actiuni precum finantarea bancilor si achizitia de titluri de stat in tarile cu probleme. Mai mult, liderii europeni ar putea incepe discutiile despre uniunea economica dintr-un punct mai stabil.

In acest context, Consiliul Fiscal apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa, catre un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat si sfatuieste la includerea unui nou capitol privind riscurile la care este expusa economia romaneasca.

Prognozele pe PIB, optimiste

Consiliul Fiscal si-a mai expus parerea si vizavi de prognoza asupra categoriilor de venituri si cheltuieli bugetare, care este elaborata in principal pe baza ipotezei implicite de mentinere a coordonatelor actuale ale politicii fiscal-bugetare.

Mai mult, Consiliul fiscal remarca persistenta unei lipse a transparentei in fundamentarea traiectoriei agregatelor fiscal-bugetare, in conditiile in care lipseste o cuantificare a impactului masurilor discretionale luate in calcul, Strategia fiscal-bugetara pentru 2013-2015 continand doar o simpla enumerare a masurilor deja adoptate.

Conform membrilor Consiliului fiscal, proiectul Strategiei Fiscal-bugetare reafirma angajamentul pentru procesul de consolidare fiscala in urmatorii trei ani, deficitul bugetar fiind proiectat sa scada de la 2,25% din PIB in 2012 la 1,43% din PIB in 2015.

In ceea ce priveste dinamica PIB, Consiliul considera ca prognozele exprimate in Strategia fiscal-bugetara 2013-2015 sunt optimiste, apreciind ca avansul de 3,9% pentru 2015 este prea mare, iar riscurile nefavorabile la adresa parametrilor macroeconomici sunt numeroase.

Astfel, conform scenariului macroeconomic pe care se bazeaza strategia, PIB-ul real, dupa cresterea de 2,5% din 2011, urmeaza sa creasca in 2012 cu 1,7% si cu 3,1% in 2013, urmand sa se accelereze pana la 3,9% in 2015.

"Cu toate acestea, data fiind dinamica anuala a produsului intern brut de doar 0,3%, inregistrata in trimestrul I al anului curent, precum si recrudescenta recenta a tensiunilor de pe pietele financiare internationale, pe fondul evolutiilor legate de criza datoriilor suverane la nivel european, Consiliul Fiscal considera proiectiile privind dinamica PIB ca fiind mai degraba optimiste si atrage atentia asupra dimensiunii neobisnuit de mari a riscurilor nefavorabile la adresa parametrilor macroeconomici, si implicit la adresa celor fiscal-bugetari", se arata in opinia Consliliului Fiscal.

Consiliul fiscal este alcatuit din Ionut Dumitru, profesor universitar la ASE, economist-sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Razvan Victor Stanca, economist in cadrul Directiei de Studii Economice a BNR, Tatiana Mosteanu, profesor doctor si decanul ASE, Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane si Silviu Marius Seitan, doctorand in economie in cadrul Academiei Romane.

#Romania Consiliul Fiscal, #economie Romania Europa, #probleme strategie bugetara , #Criza economica