Europa se chinuie sa ramana euforica

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 16:59
1091 citiri
Europa se chinuie sa ramana euforica
Angela Merkel si Nicolas Sarkozy

Liderii europeni se lupta sa mentina euforia care a dus la o cresterea brusca a euro. Moneda unica a inregistrat recent un avans record al ultimului an.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a atras atentia asupra nevoii unei "implementari rapide" a deciziilor luate in cadrul intalnirilor recente ale liderilor, daca se doreste restaurarea stabilitatii financiare, relateaza Bloomberg.

Slabiciunilor zonei euro, ce se confrunta cu o foamete permanenta de finantare si cu o crestere economica anemica, nu li s-au gasit rezolvarile necesare in cadrul acordului adoptat recent. Aceasta este opinia economistului Kenneth Rogoff din cadrul Universitatii Harvard si a analistului Jonathan Loynes de la compania Capital Economics.

"Ceea ce am inteles eu din acest acord este ca pietele se bucura ca inca traiesc", a declarat Rogoff, fost economist sef din cadrul Fondului Monetar International. "Indoielile vor reaparea intr-un timp foarte scurt".

Dupa 10 ore de negocieri intre liderii europeni in cadrul celui de-al 14lea summit de criza din ultimele 21 de luni, s-a ajuns, in dimineata zilei de 27 octombrie, la o decizie. Fondul de salvare, cea mai noua unealta de lupta importriva crizei, va fi crescut cu 1 trilion de euro, iar detinatorii de obligatiuni vor fi determinati sa preia 50% din pierderile cauzate de datoria Greciei.

Printre masuri se mai numara o recapitalizare a bancilor europene si cresterea rolului Fondului Monetar International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datorii europa, #criza economica, #fond salvare Europa , #Criza economica