Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Emil Constantinescu: boom-ul imobiliar a avut un efect absolut negativ asupra economiei

Emil Constantinescu: boom-ul imobiliar a avut un efect absolut negativ asupra economiei

"Cred ca perioada de boom imobiliar a avut un efect absolut negativ, pentru ca o mare parte din privatizari au fost transformate in valori imobiliare. S-au falimentat in mod voit intreprinderi, pentru ca apoi sa fie transformate in valori imobiliare. Criza s-a produs in momentul in care au aparut adevaratii oameni de afaceri. A aparut o concurenta cu investitorii straini si in acel moment "rechinii vechi" au reactionat negativ", a declarat Emil Constantinescu, fost Presedinte al Romaniei in perioada 1996-2000, intr-un interviu Bloombiz.ro.

In opinia lui Constantinescu, principala problema cu care se confrunta mediul de afaceri romanesc este lipsa unei strategii pe termen lung.

"Nu poti sa iti faci un plan de afaceri daca nu stii ce se va intampla pe termen lung. Un plan de afaceri nu se face pe cateva luni sau pe un an". Acesta considera ca economia Romaniei are nevoie de stabilitate legislativa pentru a da dovada de predictibilitate.


"Oamenii de afaceri doresc sa stie ca legile pe care isi construiesc afacerea nu vor fi schimbate, de la an la an, de la guvern la guvern", a subliniat Constantinescu.


Mai mult, acesta este de parere ca mediul de afaceri romanesc nu-si cunoaste resursele nationale, resursele solului care sunt practic nefolosite si resursele umane inalt educate.


Fostul presedinte este de parere ca mediul de afaceri romanesc este un sistem parazitat de vremurile trecute, cand nu exista un sector privat, iar mediul de afaceri evolua in parteneriat cu statul.


"Cred ca perioada de boom imobiliar a avut un efect absolut negativ, pentru ca o mare parte din privatizari au fost transformate in valori imobiliare.


S-a asteptat sa treaca perioada care era trecuta in contractul de privatizare, deci o perioada moarta complet, s-au falimentat in mod voit intreprinderi, pentru ca apoi sa fie transformate in valori imobiliare.


Sper ca aceasta criza a venit la momentul potrivit, ca sa se produca o stopare a acestui efect, sa se produca o rearanjare a valorilor adevarate si sa putem trece la dezvoltarea industriei", a mai declarat Emil Constantinescu.


In opinia acestuia criza s-a produs in momentul in care au aparut adevaratii oameni de afaceri. In opinia fostului presedinte, ceea ce se intampla in Romania este un haos dirijat, care are rolul de a masca clientela politica.


Mai mult, acesta crede ca mediul de afaceri se dezvolta paralel cu actiunea guvernului.


"Ceea ce se intampla acum nu poate fi numita nici reforma economica, nici institutionala. Dupa parerea mea, ar trebui inlocuit acest guvern cu unul de tehnocrati care sa fie sustinut de partidele politice si sa i se dea independenta pentru a lua masurile necesare stimularii economiei", a mai afirmat Emil Constantinescu.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1815 ori