Daianu: Romania va reactiona sever dupa retrogradarile S&P

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:54
1250 citiri
Daianu: Romania va reactiona sever dupa retrogradarile S&P

Retrogradarea celor noua state europene de catre Agentia Standard and Poor's (S&P) reprezinta o depunctare la nivelul zonei euro, iar Romania va reactiona sever, a declarat fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.

Conform acestuia urmeaza o inghetare a pietelor financiar-bancare, o scadere a exporturilor si o finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice mai costisitoare.

"Romania va reactiona sever, deoarece acestea sunt socuri severe, pe mai multe canale. Pe canalul comercial, nu vom mai exporta tot atat de mult. Recesiunea zonei euro pare sa fie iminenta, ceea ce va afecta si evolutia economiei Romanesti, prin intermediul pietelor financiare. De asemenea, vor fi afectate pietele bancare.

Nu va fi numai o recesiune prin export, dar si o inghetare a pietelor financiar-bancare, ceea ce va face ca finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice sa fie in continuare costisitoare", a afirmat Daniel Daianu.

Economistul a precizat ca Banca Nationala a Romaniei trebuie sa fie pregatita pentru a interveni, avand in vedere operatiunile bancilor elene pe piata romaneasca, daca Grecia va intra in default.

"In 2012 tensiunile vor fi mari, se va innota in mal. Pietele vor ramane nervoase, Banca Centrala Europeana va fi nevoita sa suplimenteze liniile de finantare pe termen mediu, va interveni prin achizitii directe in Italia si in Spania.

De asemenea, daca in Grecia nu se va ajunge la un compromis, un esec ar face ca pietele sa reactioneze. Iar daca Grecia intra in default, trebuie ca statul roman, Banca Nationala a Romaniei, sa fie pregatiti sa intervina avand in vedere operatiunile bancilor elene la noi", a spus Daniel Daianu.

Economia Romaniei depinde de zona euro

Acest a explicat ca retrogradarea celor noua state reprezinta o depunctare a zonei euro, de care economia romaneasca este dependenta "covarsitor".

"Economia romaneasca depinde covarsitor de zona euro. Pietele importante de export sunt in zona euro. Piata bancara locala e dominata de grupuri bancare din zona euro, finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice depind de situatia de pe pietele financiare, determinate si ele tot de zona euro. In mod ironic, pentru ca ani de zile s-a crezut ca zona euro este nucleul cel mai performant, a devenit marea vulnerabilitate", a spus Daianu.

Astfel, depunctarea celor noua state europene este o depunctare la nivelul zonei euro, si desi exista cateva state care nu au fost retrogradate, acestea au perspective negative.

Criza in zona euro e generata de decalajele mari de competitivitate

"Aceste decalaje se reflecta in dezechilibre externe. Deci nu este o criza fiscala in principal. De aceea abordarea de pana acum nu convinge", a precizat fostul ministru de Finante.

O alta consecinta este aceea ca pe piata financiar-bancara locala, prezenta grupurilor straine creeaza o mare dilema pentru autoritati si accentueaza o vulnerabilitate, potrivit sursei citate.

Limitarea expunerii pe anumite piete va afecta creditarea si economia privata, este de parere Daianu.

Economistul a adaugat ca astfel de probleme nu pot fi rezolvate numai cu masuri de austeritate si ca fondurile europene reprezinta o solutie pentru revenirea economiei romanesti.

"Cresterea economica este periclitata de ce se intampla in zona euro, iar daca nu folosim banul european ne va fi greu", a mai spus Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#daniel daianu, #criza zona euro, #crestere economica, #fonduri europene solutie criza , #Criza economica