Cum ar putea profita BCE de instabilitatile din pietele financiare

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
1265 citiri
Cum ar putea profita BCE de instabilitatile din pietele financiare

In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.

Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.

Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.

Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.

"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.

Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor de salvare pentru achizitia de titluri de stat de pe piata principala. Acest lucru ar presupune caderea de acord asupra unor conditii stricte, inainte ca BCE sa intervina pe piata secundara pentru coborarea semnificativa a costului de finantare.

In timp ce premierul spaniol Mariano Rajoy si cel italian, Mario Monti, pun presiune pe BCE pentru a actiona in vederea coborarii costului de finantare, ei refuza sa ceara ajutor.

#crestere cost finantare Spania, #masuri criza BCE, #masuri BCE, #fluctuatii piata intalnire BCE , #Criza economica