Cele mai mari amenintari la adresa dolarului: Europa si Fed

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 20:04
1475 citiri
Cele mai mari amenintari la adresa dolarului: Europa si Fed

Dolarul a castigat teren pe seama crizei economice din Europa si lipsei de incredere a investitorilor in stabilitatea economiilor din zona euro. Totusi, calculele ar putea fi date peste cap de planul de salvare a Greciei si de lipsa de lichiditati din Rezerva Federala a SUA.

Somajul a fost blocat luni de zile la peste 9%, si cresterea generala a incetinit. Cu toate acestea, dolarul a reusit sa castige teren in fata celorlalte valute importante, arata presa internationala.

Pentru cateva saptamani, 60% dintre tranzactiile euro-dolar au fost in moneda americana. Iar pentru tranzactiile intre dolar si yen, mai mult de 80% au favorizat dolarul.

Totusi exista cativa factori care ar putea modifica raiectoria ascendenta a dolarului.

In primul rand, economia Statelor Unite a incetinit pana la punctul de stagnare, iar o revenire la recesiune inca nu iese din discutie.

Dupa ce in luna iulie cheltuielile de consum au crescut cu 0,7%, in luna august au incetinit cresterea la 0,2%. Analistii considera ca scaderea va continua si in urmatoarea perioada.

In plus, criza datoriilor suverane din Europa a fost, de asemenea, un avantaj pentru dolar. E clar, la o examinare mai atenta, ca revenirea dolarului SUA in trimestrul al treilea a avut la fel de mult de a face cu cresterea pesimismului in alte tari.

Indiferent de problemele cu care se confrunta America, investitorii continua sa simta ca SUA este mai bine pozitionata pentru a rezista unei furtuni economice decat cele mai multe alte economii.

Aceasta incredere a investitorilor a contribuit la avansul dolarului cu aproape 6% fata de leu in trimestrul al treilea.

Desigur, performantele anterioare nu sunt o garantie pentru randamentul viitor, si exista doua evenimente care ar putea duce la scaderea dolarului.

In primul rand, problema crizei datoriilor din Grecia, precum si impactul pe care l-ar putea avea asupra monedei euro.

In cazul in care aranjamentul dintre Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, si Fondul Monetar International reuseste sa previna falimentul Greciei si sa protejeze zona euro, se va reduce probabil cererea pentru dolar.

Alte potentiale amenintari pentru dolar pot fi si reducerea lichiditatilor din Rezerva Federala a SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie dolar, #crestere cotatie dolar, #perspective curs dolar , #Criza economica