BNR intervine: dobanda cheie 10%, dar mentine RMO

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 14:39
1816 citiri
BNR intervine: dobanda cheie 10%, dar mentine RMO

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, astazi, sa coboare dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, in conformitate cu asteptarile, si sa mentina nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii (RMO), de 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta.

Analistii  mizau pe reducerea dobanzii cheie, dar multi dintre ei estimau ca BNR va recurge si la taierea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si la cele in valuta, pentru a impinge in jos dobanzile din piata interbancara.

Este prima reducere a dobanzii cheie decisa de BNR in ultimul an si sapte luni, ultima coborare fiind decisa in iunie 2007, cand principalul instrument al politicii monetare a scazut de la 7,25% la 7%.

Miscarea ar putea marca inceputul unui nou ciclu de relaxare a politicii monetare, apreciaza unii analisti, in contextul crizei economice si financiare actuale, care reduce presiunea asupra inflatiei.

Banca centrala a inasprit semnificativ politica monetara incepand din octombrie 2007, majorand de sapte ori dobanda cheie, de la 7% pana la 10,25%. Miscarea a venit pe fondul mentinerii unui exces de cerere, care punea presiune pe preturi, corelat cu o politica fiscala relaxata.

Insa criza economica si financiara care afecteaza Romania din toamna anului trecut a redus din presiunea asupra cererii, iar creditarea a incetinit semnificativ, pe fondul problemelor de finantare ale bancilor si inaspririi regulamentului de creditare a populatiei de catre BNR.

Rata inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,3%, sub prognoza BNR, de 6,7%, dar semnificativ peste tinta institutiei, de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%). Totusi, un nou factor de presiune asupra inflatiei a aparut, si anume deprecierea leului, in conditiile in care cursul a depasit 4,3 lei/euro, fata de putin sub 4 lei/euro la sfarsitul anului trecut.

Ca efect al coborarii dobanzii cheie, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea. Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14,25% la 14% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 6% pe an, de la 6,25% pana in prezent.

Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va  fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 februarie 2009. Tot atunci va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al intalnirilor Consiliului de Administratie al BNR dedicate politicii monetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#analisti, #bnr, #cheie, #credite, #criza, #dobanda, #minime, #reducere, #rezerve, #scadere, #valutare , #Criza economica