BNR: Cererea interna s-a contractat mai putin, datorita acordurilor de finantare

Marti, 05 Iunie 2012, ora 14:19
1635 citiri
BNR: Cererea interna s-a contractat mai putin, datorita acordurilor de finantare

Romania a avut o contractie mai redusa a cererii interne in actualele conditii de criza economica, datorita acordurilor sale cu institutiile financiare internationale, potrivit lui Alexandru Leonte, economist in Directia de Studii Economice a Bancii Nationale.

"Faptul ca am incheiat acorduri cu institutiile financiare internationale a facut ca cererea interna in Romania sa se contracte mai putin, comparativ cu celelalte tari din regiune. In Romania, exporturile reprezinta peste 90 la suta din ajustarea contului curent, iar in prezent ne aflam intr-un amplu proces de crestere a dezechilibrelor externe. Maximul dezechilibrelor externe a fost atins in perioada 2007 - 2008, cand economiile emergente au devenit puternic vulnerabile", a spus Leonte, care a prezentat un studiu privind dezechilibrele externe in tarile emergente.

Redresarea balantei de plati, urmarita prin incheierea acordurilor cu Banca Mondiala si CE

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a apreciat ca acordurile cu Banca Mondiala si CE, incheiate de Romania, au urmarit tocmai o redresare a balantei de plati, iar aceasta a ajutat economia care inregistra scadere de exporturi.

"Acordul cu Banca Mondiala si Comisia Europeana au avut ca scop o redresare a balantei de plati externe. De asemenea, acordul de la Viena privind piata bancara au avut o influenta majora asupra unei contractii mai reduse a cererii interne in Romania", a apreciat Ionut Dumitru.

BNR: Economia Romaniei trebuie comparata cu cele ale Ungariei, Poloniei sau Cehiei

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a aratat ca, in compararea deficitelor externe, Romania ar trebui alaturata Ungariei, Poloniei si Cehiei, ca economii comparabile ca evolutie.

"Comparatia nu trebuie facuta cu Bulgaria si Þarile Baltice. Romania trebuie comparata cu Ungaria, Polonia sau Cehia, cand analizam balanta comerciala", a subliniat Lazea.

Banca Nationala a organizat, marti, o conferinta cu tema "Elemente ale cadrului de analiza si prognoza al politicii monetare", in ciclul Colocviilor BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cerere interna Romania, #evolutie cerere interna, #acorduri finantare cerere interna, #cerere interna finantare externa , #Criza economica