Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BM: Criza din zona euro ar putea afecta economia Asiei

BM: Criza din zona euro ar putea afecta economia Asiei


Criza debitelor din zona euro ar putea afecta cresterea din estul Asiei in acest an, evolutie care este impactata si de diminuarea cererilor pe pietele principale de export, potrivit unei analize a Bancii Mondiale, citata de bbc.com.

Banca Mondiala (BM) a avertizat ca o grava perturbare in zona euro ar putea lovi cresterea si cererea pentru exporturi din Asia de Est. Tarile din estul Asiei au nevoie sa stimuleze cererea interna pentru a reechilibra economiile si pentru a sustine cresterea.

O incetinire peste estimarile initiale pentru economia Chinei reprezinta o alta amenintare pentru regiune, mai arata Banca Mondiala.

"O incetinire in China, care acopera 80% din PIB-ul regiunii in curs de dezvoltare, este o piedica pentru dezvoltare in cea mai mare parte a regiunii din cauza rolului tot mai mare pe care il are China ca destinatie de export si sursa de investitii straine. O incetinire a investitiilor chineze va afecta in primul rand cererea de marfuri si bunuri de capital, dar si exportatorii de resurse naturale care sunt dependenti in mod semnificativ de cererea din China", potrivit unui raport al BM.

Astfel, estimarea pentru regiune arata o crestere de 7,6% in 2012, de la 8,2% in 2011, in principal din cauza reducerii cererii de pe pietele principal de export, cum sunt SUA si Europa.

"Perspectivele pentru Asia de Est, ca si in alte regiuni in curs de dezvoltare, sunt cantarite in functie de recuperarea firava a SUA si, mai ales, de incertitudinea din Europa.

Perspectivele de crestere pe pietele dezvoltate si impactul potential pe care o revenire a recesiunii la nivel mondial l-ar putea avea asupra schimburilor comerciale si a fluxurilor de capital au sporit incertitudinea cu privire la perspectivele de crestere economica din Europa, Japonia si o mare parte din Asia de Est", a spus banca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1079 ori