Bloomberg: Problema austeritatii capata nuante in Europa de Sud-Est

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 12:30
1441 citiri
Bloomberg: Problema austeritatii capata nuante in Europa de Sud-Est

Romania, Serbia si Ungaria au inceput sa se orienteze diferit la problema austeritatii. In Romania, premierul Victor Ponta face demersuri pentru a-l inlatura pe Traian Basescu, sustinator al austeritatii, in timp ce in Serbia, noul premier Ivica Dacic l-a amenintat cu destituirea pe seful Bancii Centrale si a declarat ca bancile straine sunt "dusmani".

Leul si dinarul s-au devalorizat la niveluri record fata de euro si costurile pentru imprumuturi au crescut, potrivit Bloomberg.

Leul romanesc si dinarul sarbesc au fost pe locul doi si respectiv trei in lume in clasamentul monedelor care au evoluat cel mai prost fata de euro in ultima luna, pe primul loc fiind lira sudaneza. Leul s-a devalorizat cu 3,5% pana la cursul record de 4,6509 lei pentru un euro pe data de 24 iulie. Dinarul sarb a scazut cu 2,4% luna trecuta, la cel mai mic curs de 119,602 dinari pentru un euro, inregistrat joi.

Romania si Serbia, care se numara printre statele din estul Europei unde riscurile politice ridica costurile creditarii si slabesc monedele nationale, se confrunta si cu "provocari financiare externe serioase", potrivit unui studiu al economistilor de la Bank of America Merrill Lynch.

"Riscurile mediului volatil impreuna cu presiunile financiare si incertitudinea politica din aceste state vor conduce cel mai probabil la noi presiuni", au spus reprezentantii Bank of America Merrill Lynch.

Politicienii din sud-estul Europei mizeaza pe sentimentele anti-austeritate

Politicienii din regiune mizeaza pe sentimentele anti-austeritate care i-au impulsionat pe radicali in democratii europene mai consolidate precum Grecia, Franta si Olanda. Liderii post-comunisti merg pe urmele primului ministru ungar Viktor Orban, care se lupta de doi ani cu UE, cautand sa-si consolideze puterea, afirma Lars Christensen, analist la Danske Bank A/S.

"Politica si retorica guvernului ungar si ceea ce vedem acum in sud-estul Europei ne da acelasi sentiment", spune acesta. Multe state balcanice "merg in directia gresita in acelasi timp cu Ungaria. Ele incearca in multe feluri sa deraieze procesul. Institutiile democratice nu sunt pe deplin respectate", considera Christensen.

Politicienii din sud-estul Europei ridica steagul unui curent anti-austeritate larg raspandit in Europa si care a inceput in vest. Criza din zona euro si efectele ei posibile asupra peisajului politic european "nu au fost suficient luate in considerare", scria la 25 iulie, pe blogul New York Times, Paul Krugman, laureatul Premiului Nobel pentru economie. Daca politicile de austeritate promovate de marile partide de pe esichierul politic "esueaza in mod dezastruos, ceea ce devine aproape o certitudine, efectul va fi discreditarea intregii clase politice, astfel incat radicalii de stanga si de dreapta vor ramane singurii nepatati", mai noteaza el.

Noua generatie politica din Ungaria si Romania nu respecta principiile democratiei

Miscarile guvernelor din Ungaria si Romania "imi sugereaza ca inca exista o generatie care nu are instinctele democratice in sange" afirma pe 18 iulie Tomas Valasek, director pentru politica externa si de aparare la Centre for European Reform din Londra.

In Romania o confruntare intre coalitia condusa de premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu a determinat o serie de schimbari legislative si decizii ale Parlamentului care au condus la suspendarea pentru o luna a presedintelui, astfel incat electoratul sa se poata pronunta la vot daca acesta va ramane in functie.

Eforturile de a simplifia regulile de demitere a presedintelui si diminuarea puterilor Curtii Constitutionale au atras critici din partea liderilor UE, inclusiv din partea presedintelui Comisiei europene, Jose Barroso, si din partea cancelarului Angela Merkel, care au exprimat temeri ca democratia regreseaza in aceasta tara fosta comunista, scrie Bloomberg.

In Serbia, Dacic a fost desemnat prim-ministru dupa trei luni de dispute politice, in timp ce dinarul s-a devalorizat la un nivel record si costurile imprumuturilor au crescut in aceasta tara unde o persoana activa din patru este in somaj.

Purtator de cuvant al lui Milosevic in timpul razboiului, Dacic a luat in deradere bancile straine si incearca sa-l inlature pe guvernatorul Bancii Centrale, Dejan Soskic, considerandu-l vinovat pentru cresterea datoriilor mai multor banci la care statul este actionar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa Sud Est austeritate, #austeritate tari europene, #principii democratie tari europene, #austeritate Romania, #policieni europeni raportare austeritate , #Criza economica