Banca Mondiala: Piata din China este un risc major pentru economia globala

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 17:14
3525 citiri
Banca Mondiala: Piata din China este un risc major pentru economia globala
Foto: Pixabay

Reprezentantii Bancii Mondiale vad un adevarat pericol in interventiile Beijingului in ajutorarea sistemului financiar intern.

Un raport de 39 de pagini facut public astazi de institutia financiara internationala atrage atentia asupra riscurilor de instabilitate financiara aparute in urma deciziilor din China.

Pe de o parte expertii Bancii Mondiale lauda incetinirea survenita in cresterea economica a Chinei ca urmare a schimbarii catre un model economic mai eficient, dar sustin ca alte masuri luate de guvern se dovedesc extrem de periculoase, arata cotidanul The Star.

Interventie fara precedent

China a reusit sa isi reduca vulnerabilitatea la modelul cresterii economice bazate pe imprumuturi masive care a fost inregistrat in perioada ce a urmat crizei din 2008, au mentionat expertii Bancii Mondiale.

In acelasi timp, acestia spun ca, extinsa, interferenta guvernului chinez cu sectorul financiar poate submina toata eforturile facute pentru schimbarea economiei in bine.

"Nivelul interventiei de stat intalnita in China nu isi gaseste nicio paralela in pietele economice moderne", se arata in raport.

"Statul a interferat in mod extins si prin actiuni directe pentru a asigura resurse prin serviciile administrative, pentru a controla nivelul preturilor, al garantiilor si al liniilor de credit influentand institutiile financiare si organismele cu rol regulator", mai spun expertii Bancii Mondiale.

Din punctul lor de vedere, distorsiunea efectuata de catre stat este principala cauza pentru fragilitatea sectorului financiar din China, acesta fiind descris ca dezechilibrat, reprimat, costisitor de intretinut si cu grad mare de instabilitate.

Reforme necesare

Banca Mondiala crede ca piata din China este un risc major pentru economia globala, guvernului de la Beijing fiindu-i recomandate reforme fundamentale vizand excesul de capacitate, nivelul de indatorare si dificultatile financiare constituite in tara.

Expertii Bancii Mondiale au revizuit si prognoza de crestere economica a Chinei pentru perioada urmatoare, fiind de asteptat ca nivelul din acest an sa atinga 7,1%.

Pentru 2016 si 2017, Banca Mondiala prognozeaza o crestere economica mai redusa, de 7, respectiv 6,9 procente.

Confruntati cu o recesiune in sectorul imobiliar, o supracapacitate industriala si un grad ridicat de indatoare al autoritatilor locale, oficialii de Beijing au prognozat o crestere economica de doar 7% in acest an, in scadere de la 7,4%, in 2014.

#dezechilibru financiar China, #interventie stat China, #instabilitate piete globale, #raport Banca Mondiala , #Criza economica