Atentie! Criza din 2016 vine pe nesimtite

Joi, 26 Februarie 2015, ora 15:16
10409 citiri
Atentie! Criza din 2016 vine pe nesimtite
Foto: Trend

Paul B. Farrell, unul dintre editorialistii de succes din Statele Unite, prezice o noua "apocalipsa financiara" pentru anul viitor.

In opinia sa, datele bursiere ale prezentului sunt identice cu acelea inregistrate inainte de Marea Depresiunea Economica, precum si inainte de criza de la inceputul mileniului si recesiunea din 2009.

Este timpul sa ne pregatim cu totii pentru o prabusire cu 50% a pietelor, in 2016, anunta Farrell, intr-un editorial publicat in Market Watch.

Numaratoarea inversa

Americanul sustine ca, atata vreme cat toata lumea isi pune sperantele in cresterea indicelui Nasdaq si in noile vedete ale bursei - Uber, SpaceX si Snapchat -, evidentele apropierii unui dezastru financiar ar putea scapa multor observatori.

La fel de atragatoare par si stirile despre lansarile publice ale unor giganti asiatici precum Alibaba sau ale altor companii tehnologice.

"Prabusirea pietelor, in 2016, se apropie cu pasi repezi", crede Paul Farrell, care sustine ca totul se va intampla in preajma alegerilor prezidentiale din Statele Unite.

"Criza aceasta se completeaza cu ecourile celor din 2008, soldata cu o decapitalizare a pietei de 10.000 de miliarde de dolari, din 1999, generata de dezvoltarea Internetului si soldata cu pierderi de 8.000 de miliarde si doi ani si jumatate de recesiune sau cu cea din 1929, cu care se aseamana destul de bine", sustine analistul american.

Pana acum, teoria lui Farrell completeaza ideile avansate de teoreticienii ciclicitatii crizelor financiare, care considera ca Statele Unite au ascuns sau, mai degraba, au evitat declansarea unei crize in 2012-2013 prin stimulii monetari injectati in piata de Rezerva Federala.

Insa acest lucru ar insemna doar ca urmatoarea criza din 2016 va avea un efect mult mai puternic.

Riscuri in crestere

Farrell nu este singurul nou profet al crizei aparut in ultimele luni. Alti editorialisti ai publicatiei, printre care Mark Hulbert si Sue Chang, estimeaza o crestere a riscurilor bursiere mai mare decat in perioada 1999-2000 si o reglare a preturilor din piata cu 10-20% pana la sfarsitul lunii iulie 2015.

Pentru Farrell, termenul limita 2016 pare insa si cel mai credibil pentru o prabusire a bursei americane, tinand cont ca in al treilea an de mandat prezidential cotatiile bursiere raman de obicei ridicate.

"Nici nu ar avea rost ca oficialitatile sa traga inca de pe acum semnale de alarma. Mai sunt 18 luni in care ar trebui sa explice ce a mers prost in economie", crede editorialistul.

Faza de negare

Teoria lui Farrell ia in calcul si elementele evidentiate de-a lungul timpului de comportamentul investitorilor. Acestia au tendinta de a ignora semnalele negative transmise de piata pana atunci cand este prea tarziu.

Ca studii de caz, americanul porneste de la Marea Depresiune Economica din anii '30 si merge pana la ultima criza financiara globala din 2008, in care pierderile au fost de nivelul miilor de miliarde.

Pe de alta parte, nu toti oamenii de afaceri sunt atat de naivi incat sa parieze pe o liniste financiara constanta, astfel incat, semnalele transmise publicului larg pot imbraca forme inselatoare.

Replica dupa modelul 2008

Un alt pesimist american, Jeremy Grantham, anticipeaza deja o dezumflare a pietei cu pana la 50% in aceeasi perioada intrevazuta de Farrel.

"In preajma alegerilor prezidentiale sau foarte curand dupa acestea, baloanele de sapun ale economiei vor pocni, reducandu-si dimensiunile la 50% din cotatiile de varf sau chiar la mai putin de atat", estimeaza Grantham.

Pe Wall Street, lucrul acesta s-a traduce printr-o prabusire a indicelui Dow Jones Industrial Average de la 18,117, cat inregistreaza in prezent, la 9,000.

Asta ne-ar arunca in plina criza, daca tinem cont ca nimeni nu vrea nici macar sa se gandeasca la efectele pe care coborarea DJIA sub pragul de 10.000 le-ar putea avea asupra pietei americane si globale.

Replica in stilul epocii Internetului

Criza din 1999 este supranumita si criza "punct-com". In plina explozie a Internetului, piata americana era locul in care increderea rabufnea sub forma exuberantei irationale.

A fost de ajuns criza tehnologica din 2000 si declansarea celor doua razboaie, din Irak si Afganistan, pentru ca piata sa se prabuseasca pentru doi ani si jumatate.

Scenariul parca se repeta acum, cu expozia tehnologiei digitale si un nou razboi contra Statului Islamic pe cale sa fie declarat.

Model 1929, la scara mai mare

"Statele Unite sunt mai vulnerabile in acest moment decat au fost in perioada Marii Crize Economice sau a Razboiului Civil.

Stalpii democratiei, care altadata au incurajat dezvoltarea clasei de mijloc, sunt acum rosi de coruptie si fara ei America se indreapta sprea urmatoarea Mare Criza Economica.

Cum deja suntem in mijlocul unei implozii economice, Marea Criza din anii '30 ar putea parea un joc de copii pe langa ce ne asteapta", prognozeaza si Thom Hartmann, autorul volumului "Prabusirea economica din 2016".

Analiza sa vizeaza in special inlocuirea parghiilor democratice din miezul sistemului american cu sforariile reglate de marile corporatii si miliardarii care stau in spatele acestora.

Dintr-o criza in alta, pe nesimtite

"Atentie, criza din 2016 nici n-ai s-o auzi venind", spune Paul Farrell, repetand acelasi mesaj pe care l-a transmis si in 1999. Atunci au trebuit sa treaca 13 ani, pentru ca economia americana sa scoata capul la lumina.

In decembrie 2013, Wall Street Journal nota ca dupa 13 ani in zona negativa, indicii bursieri reuseau in sfarsit sa ajunga din urma inflatia.

S-ar parea ca nu a fost decat un scurt moment de respiro, daca este sa-i credem pe noii profeti ai crizei ce sta sa vina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica, #Marea Criza Economica, #prabusire bursa, #indici bursieri Wall Street , #Criza economica