Studiu: Romanii ii dispretuiesc pe bogati si vor ca acestia sa plateasca impozite mai mari

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 18:43
2459 citiri
Studiu: Romanii ii dispretuiesc pe bogati si vor ca acestia sa plateasca impozite mai mari
90% dintre romani cred ca traim intr-o tara saraca/ Surs afoto: Dcnews.ro

Cei mai multi dintre romani se considera saraci, ii dispretuiesc pe bogati si sunt de parere ca acestia ar trebui sa plateasca impozite mai mari, dupa cum arata un studio IRES.

Un studiu realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca 62% dintre romani considera ca cei care au reusit sa faca averi au incalcat legea, in timp ce 15% considera ca s-au realizat acest lucru avand relatii, 8% datorita norocului, iar doar 10% dintre acestia sunt de parere ca averile au fost dobandite prin munca si merit personal.

In ceea ce priveste saracia, principalele cauze sunt considerate a fi existenta nedreptatii in aceasta societate (41%), lenea sau lipsa de vointa (32%), precum si faptul ca este o parte inevitabila a progresului modern (10%).

66% dintre respondenti considera ca "statul ar trebui sa dea mai multi bani pentru ajutarea saracilor", iar 71% cred ca "statul ar trebui sa limiteze veniturile celor bogati".

"In urma cu 15 ani, majoritatea covarsitoare a romanilor era de parere ca aceia care fac avere reusesc prin coruptie, relatii, noroc, nicidecum prin talent, munca si efort personal. Probabil ca plecati dintr-o pozitie de relativa egalitate, oamenii nu puteau sa-si explice altfel acumularea rapida de capital, decat prin faptul ca majoritatea celor care s-au imbogatit au "furat" startul", a declarat Vasile Dancu, presedintele IRES. "Nu ne puteam explica atitudinea fata de antreprenori si oamenii cu bani, ramasa la fel cu cea pe care o masuram si acum vreo 15 ani".

71% dintre romani, nemultumiti de nivelul de trai

Studiul IRES arata ca 27% dintre romani sunt multumiti sau foarte multumiti de felul in care traiesc, in timp ce 71% sunt mai degraba nemultumiti de acest aspect.

27% este proportia si a celor indivizi care se asteapta ca peste un an sa traiasca mult mai bine sau ceva mai bine, in timp ce 34% dintre ei se asteapta sa traiasca la fel, iar 32% sa traiasca ceva mai prost sau mult mai prost.

Cei mai multi romani tind sa se considere saraci, intrucat atunci cand sunt rugati sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna "sarac", iar 10 inseamna "bogat", media obtinuta este 4,73. Mai mult, o proportie covarsitoare a respondentilor declara ca sunt de parere ca, in Romania, cei mai multi oameni sunt saraci - 90%; 5% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca majoritatea romanilor sunt bogati, iar 3% ca nu sunt nici bogati, nici saraci, deci au un statut intermediar.

Cota unica nu este corecta

Trei sferturi dintre persoanele incluse in esantion considera ca, in Romania, impozitul unic pe venit nu este corect, in timp ce 15% considera ca este corect iar 10% nu stiu ce sa creada. Respondentii din Transilvania si Banat sunt cei care considera in cea mai mare masura cum ca impozitul unic pe venit este corect - 17,7%, in timp ce respondentii din Moldova sunt cei care dau acest raspuns in cea mai scazuta proportie - 11,2%.

Cu toate ca o proportie semnificativa a intervievatilor considera ca impozitul pe venit de 16% este prea mare (66%), exista si cei care considera ca este potrivit (27%) sau chiar prea mic (4%). Intrebati daca o persoana care detine o masina si o locuinta in proprietate poate fi considerata bogata sau saraca, cei mai multi dintre respondenti declara ca aceasta nu ar fi nici bogata, nici saraca, anume 55%, in timp ce 26% dintre ei considera ca ar fi saraca, iar 15% ca ar fi bogata.

8 din 10 romani cred ca bogatii trebuie taxati suplimentar

84% dintre persoanele care au participat la acest sondaj de opinie considera ca persoanele bogate ar trebui sa contribuie suplimentar la bugetul tarii, in vederea iesirii mai rapide din criza, in timp ce 15% considera ca acest lucru nu ar trebui sa se intample.

Intrebati care este omul bogat din tara despre care au cea mai buna parere, cele mai multe nominalizari sunt intrunite de Ion Tiriac (21%) si George Becali (20%).

#saracie romania, #saraci bogati, #salarii Romania, #pensii Romania, #nivel trai , #Criza economica romania