Studiu GfK: Romani au probleme cu banii

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:21
1328 citiri
Studiu GfK: Romani au probleme cu banii
Sursa:guradian.co.uk

Peste jumatate dintre romani afirma ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, iar aproape un sfert spun ca au datorii, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania, care precizeaza ca aceste informatii sunt aproape identice cu cele colectate in octombrie 2010.

"Dupa o vara in care increderea romanilor dadea semne de revenire, primele luni de toamna au adus scaderea indicelui de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK. Nivelul acestui indice in luna octombrie este in linie totusi cu media ultimului an. Daca in octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma, in octombrie anul acesta sunt vizibile imbunatatirile - numai 6 din 10 dintre cei chestionati manifesta acelasi sentiment negativ", se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare de piata.

Mai mult de jumatate dintre romani (56%) spun ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, in vreme ce aproape un sfert spun ca sunt datori (24%). Situatia la acest capitol arata aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variatiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative, potrivit sursei citate.

In privinta perspectivelor financiare, putin peste 40% dintre romani spun ca se asteapta la o inrautatire, fata de primele luni de toamna ale anului trecut, cand pesimismul romanilor era mai accentuat, peste jumatate declarand la acel moment ca vad o inasprire a acestei situatii in urmatorul an.

Dintre cei chestionati, 13% spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatorul an si aproape 40% se asteapta sa ramana la fel. Totodata, 77% afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari - 9% dintre ei declara ca aceasta se va imbunatati.

Increderea in stabilitatea locului de munca se situeaza la un nivel foarte scazut fata de lunile trecute ale anului. Astfel, 77% dintre romani se asteapta ca somajul sa creasca si numai 3% estimeaza o scadere in urmatorul an.

In ceea ce priveste inflatia, atat cea trecuta, cat si cea viitoare, declaratiile raman pesimiste, potrivit GfK. Peste trei sferturi dintre romani estimeaza o crestere a preturilor in 2012, in numar aproximativ egal (74%) cu al celor care au resimtit in ultimul an o crestere a inflatiei pentru majoritatea produselor. La polul opus, procentul optimistilor continua sa fie unul mic, mai putin de un roman din zece sperand la o scadere a preturilor in urmatoarea perioada.

"In prezent, romanii nu arata deschidere catre economisire si mari investitii. Doar 15% spun ca vor pune bani deoparte in urmatorul an. Intentiile de achizitie a unui automobil sau a unei locuinte scad si ele de la un trimestru la altul: 9% dintre respondenti, respectiv 3%, spun ca vor face o atfel de achizitie in urmatorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intentioneaza totusi sa investeasca in imbunatatirea locuintei: cumpararea unei centrale pentru incalzire sau a unor obiecte sanitare", se mai arata in comunicat.

Informatiile provin dintr-un studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.

#GFK Romania, #probleme economice romani , #Criza economica romania