Serbanescu: Nu exista fundamentele unei cresteri economice in 2012

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 16:15
1113 citiri
Serbanescu: Nu exista fundamentele unei cresteri economice in 2012

Anul 2012 va fi mai greu decat 2011, iar plata pensiilor si salariilor ar putea deveni o problema daca accesul la finantare va fi din ce in ce mai greu de realizat, a declarat miercuri, analistul economic Ilie Serbanescu.

"Anul 2012 va fi mai prost din toate privintele decat 2011. Pentru romani, care si-au cam terminat proviziile, anul va fi mai greu deoarece vor resimti din ce in ce mai acut criza", a spus analistul economic.

In ceea ce priveste evolutia economiei, acesta a preconizat o stagnare neexistand conditii de crestere economica.

"Este deja al 4-lea an de criza economica. Nu are din ce sa se produca cresterea economica in 2012, dupa parerea mea", a explicat Serbanescu.

Acesta a subliniat ca, teoretic, exista posibilitatea ca, in cazul unor probleme de asigurare a finantarii externe, sa nu poata fi platite salariile si pensiile.

"Teoretic, daca avem probleme cu asigurarea finantarii, este posibil sa avem probleme cu plata pensiilor si salariilor. Tot teoretic, putem apela si la sumele disponibile din acordul cu Fondul Monetar International, dar nu cred ca vom fi lasati sa o facem", a explicat economistul.

Referitor la zona euro, Serbanescu a subliniat ca modelul unei uniuni fiscale propus de Germania nu poate fi aplicat.

"Imi este greu sa cred ca se vor putea aplica in Grecia si in Romania aceleasi criterii financiare ca in Germania. Sincer, nu stiu ce se va intampla cu zona euro, insa problema este ca, in cazul monedei unice, s-a pornit la drum doar cu emitentul, Banca Centrala Europeana, dar fara trezorerie, ci cu 17 banci. Acum sa vedem daca va putea fi aplicat modelul propus de Germania, cu o trezorerie unica", a aratat Ilie Serbanescu.

Fondul Monetar International a revizuit la 2% de la 3,5% prognoza de crestere a economiei romanesti in 2012 in conditiile in care, potrivit institutiei financiare internationale, tara va resimti problemele cu care se confrunta economia europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Serbanescu economie Romania 2012, #economie Romania 2012 evolutie , #Criza economica romania