Reuters: Votul romanilor arata ca acestia s-au saturat de austeritate

Luni, 11 Iunie 2012, ora 09:46
1384 citiri
Reuters: Votul romanilor arata ca acestia s-au saturat de austeritate

Romanii au acordat noului guvern de stanga al primului ministru Victor Ponta un sprijin puternic in alegerile locale de duminica, transmitand un mesaj clar ca s-au saturat de austeritate, comenteaza Reuters.

Alianta Uniunea Social Liberala (USL) a lui Ponta a obtinut pana la 65% din voturi in unele zone si peste 50% in unele orase mari, au aratat exit-pollurile dupa primul test electoral dupa ce a venit la putere luna trecuta, pe un val de nemultumiri provocate de masurile de austeritate in a doua cea mai saraca economie a UE.

Rezultatele pregatesc drumul USL pentru a castiga majoritatea in alegerile parlamentare din toamna acestui an, comenteaza Reuters.

USL a rasturnat Partidul Democrat Liberal (PDL) de centru-dreapta dupa un vot de neincredere in parlament luna trecuta, aminteste Reuters. Alianta a promis restabilirea salariilor si reducerea unor impozite, in timp ce suporta un acord de ajutor cu Fondul Monetar International.

PDL a taiat salariile din sectorul public si a crescut TVA in 2010 ca parte a unui program de austeritate. Partidul a fost atat de grav discreditat incat s-a luptat pentru al doilea loc inaintea populistului Dan Diaconescu, al carui nou partid vrea reduceri fiscale majore, noteaza Reuters.

In majoritatea zonelor, PDL a fost cu mult in urma USL - cu doar 13-30% in Bucuresti, dar era inca inaintea partidului lui Diaconescu.

Alianta USL a lui Ponta castiga pozitiile puternice de primar intr-un rand de orase mari, inclusiv Bucuresti, ceea ce o va putea ajuta sa-si construiasca sprijinul inaintea alegerilor parlamentare, asteptate in luna noiembrie.

#Romania austeritate, #Romania masuri austeritate, #vot Romania, #USL voturi Romania, #alegeri Romania , #Criza economica romania