Raport CE: Romania este pe drumul cel bun

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 16:29
1159 citiri
Raport CE: Romania este pe drumul cel bun

Programul de asistenta financiara pentru Romania este pe drumul cel bun, iar autoritatile romane au inregistrat progrese reale privind punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile, releva un raport de evaluare publicat joi de Comisia Europeana.

Raportul a fost elaborat in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE-FMI pentru Romania, care a avut loc la Bucuresti in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie.

Documentul executivului comunitar mai arata ca, in viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice notabile si pentru consolidarea increderii pietelor.

In 2011 se preconizeaza o crestere a PIB-ului real de aproximativ 1,5-2%, depasind previziunile anterioare

"Dupa doi ani de crestere negativa, in 2011 se preconizeaza o crestere a PIB-ului real de aproximativ 1,5-2%, depasind previziunile anterioare. Pentru 2012 se prevede o crestere lenta de 1,75-2,25%. Inflatia a scazut brusc in aceasta vara - datorita reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut - atingand tinta de inflatie a BNR de 3% a1 punct procentual. Se estimeaza ca deficitul de cont curent va ramane sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012", arata raportul.

Deteriorarea continua a calitatii activelor si cresterea provizioanelor pentru pierderi din imprumuturi afecteaza in continuare profitabilitatea sectorului bancar. In ciuda tensiunilor existente pe piata financiara mondiala si a degradarii calitatii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizarii acestuia, care a ramas la un nivel corespunzator (13,4%).

Evolutia finantelor publice pana la sfarsitul lunii septembrie reflecta atingerea tintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB in 2011. Pentru anul 2012, pe baza cresterii de 2,1%, autoritatile romane au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibila respectarea unei tinte de deficit ESA sub 3% in 2012, cu o marja confortabila, mai mentioneaza documentul CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finante Romania, #raport CE Romania, #economie Romania 2011 , #Criza economica romania