Proteste Bucuresti: Leul, in pericol in fata violentelor

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 08:12
2007 citiri
Proteste Bucuresti: Leul, in pericol in fata violentelor
Leu, afectat de protestele de strada

Moneda nationala este pusa in pericol de protestele din tara si ar putea fi supusa unor deprecieri in perioada urmatoare, atrag atentia specialistii. Acestia spun ca imaginea Romaniei pe pietele externe are de suferit, si ca investitorii devin reticenti.

Protestele de strada ar putea duce la demiterea guvernului Boc, sustin analistii. Acestia nu exclud posibilitatea ca o alta consecinta a manifestatiilor sociale sa fie cresterea costurilor de finantare pentru statul roman.

Cursul valutar va fi afectat de proteste

Cursul valutar va fi afectat, iar moneda nationala se va deprecia, daca manifestatiile vor continua si in zilele urmatoare, avertizeaza specialistii din cadrul ING.

"Daca protestele continua, crescand sansele unui vid de putere, ce ar putea complica viitorul acordului curent de finantare internationala, unul dintre cele importante aspectele pozitive ale Romaniei, leul s-a putea confrunta cu o presiune de depreciere", se precizeaza in raportul bancii.

Daniel Daianu, fostul ministru de Finante, precizeaza ca protestele de strada vor afecta activitatea economica si ca riscam chiar sa ne pierdem ratingul de tara.

"Daca protestele continua si degenereaza, este clar ca va fi afectata activitatea economica. Drept urmare, toata lumea va avea impresia ca Romania nu este o tara guvernata si riscam sa ne pierdem ratingul. Aceste turbulente duc la un climat de nesiguranta, care se va reflecta in scaderea investitiilor si aparitia problemelor in bugetul public", a declarat fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.

Citeste mai mult despre Daianu: Romanii nu vor avea mai multi bani indiferent de cine vine la putere

La randul sau, economistul sef al Raiffeisen, Ionut Dumitru, sustine ca manifestatiile de protest vor afecta imaginea externa a Romaniei, intr-un moment in care statul roman era mai bine privit de pietele externe.

"Fara indoiala acesta este un moment foarte prost. Aceasta situatie afecteaza imaginea Romaniei, intr-un context in care aceasta trecuse de momentul dificil al masurilor de austeritate implementate, economia se stabilizase, reintrasem pe crestere economica, finantele publice se mai insanatosisera, vulnerabilitatile se mai diminuasera, lumea vorbea la nivel international din ce in ce mai frumos despre Romania", a spus Ionut Dumitru.

Boc: nu demisionez. Am o datorie fata de 22 milioane de romani

Premierul Emil Boc a declarat ca nu va demisiona, pentru ca are o datorie fata de 22 milioane de romani. In cadrul unei interventii televizate la B1, prim-ministru a spus ca nu isi va da demisia si a mentionat ca protestele de strada nu ajuta niciodata.

Seful Guvernului a precizat ca orice actiune de violenta pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei, deoarece in aceste conditii exista riscul unei cresteri a costurilor de impruumut pentru finantarea deficitului.

"Este clar ca, pe termen mediu si lung, orice actiune de violenta pericliteaza situatia stabilitatii economice a tarii, cu consecinte pentru buzunarele fiecaruia dintre noi, de data aceasta in plan negativ, pentru ca exista riscul cresterii primei de risc, a costurilor cu care o tara isi finanteaza imprumutul si deficitul", a spus Boc, dupa o sedinta de Guvern.

Protestele de strada europene au adus premieri tehnocrati

Protestele de strada au dus la demisia premierilor din Italia si Grecia, acestia fiind inlocuiti cu tehnocrati. Dupa demisia lui Silvio Berlusconi, dobanzile la obligatiunile italienesti la 10 ani au ajuns la 7,38%, in timp ce dobanzile aplicate obligatiunilor la 5 ani s-au majorat pana la 7,6%.

Dobanzile obligatiunilor au crescut si in Grecia, Irlanda si Portugalia, dupa ce investitorii si-au exprimat temerea ca aceste tari vor intra in incapacitate de plata.

Investitorii au fost ingrijorati mai ales ca nu isi pot recupera investitiile pe termen scurt, aceste perspective fiind mai pesimiste decat cele pe termen lung.

In Grecia, dupa demisia primului ministru Giorgios Papandreou, euro s-a depreciat cu 0,5% in fata dolarului, pana la un curs de 1.3771 dolari pentru un euro, in comparatie cu ziua precedenta cand un euro valora 1.3637 dolari, precizeaza Bloomberg.

#efecte proteste curs valutar, #curs valutar leu, #proteste bucuresti , #Criza economica romania