Peste 40% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 14:52
4502 citiri
Peste 40% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala
Oameni saraci in Romania

Peste 6,6 milioane de romani sufera de lipsuri materiale severe, cea mai mare cifra din UE, dintr-un total de aproape 9 milioane de persoane care traiesc in saracie sau risca sa ajunga in aceasta situatie, reiese din datele prezentate miercuri de Eurostat.

Potrivit informatiilor Eurostat, 41,4% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala, reprezentand 8,89 milioane de persoane dintr-o populatie totala de 21,47 milioane luata in calcul de biroul de statistica al UE. Datele au fost colectate la nivelul anului 2010.

Statele UE cu cele mai ridicate procentaje din populatie care risca saracia sunt Bulgaria (42%), Romania (41%), Letonia (38%), Lituania (33%) si Ungaria (30%). La polul opus se regasesc Cehia (14%), Suedia si Olanda (15% fiecare), Austria, Finlanda si Luxembourg (17% fiecare).

Totodata, 31% din populatia Romaniei sufera de lipsuri materiale severe, reprezentand 6,65 milioane de persoane conform bazei de calcul utilizata de Eurostat.

Categoria persoanelor care traiesc cu lipsuri materiale severe cuprinde populatia afectata de cel putin patru din urmatoarele noua probleme:

- nu pot plati la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilitati,

- nu-si permit sa-si incalzeasca in mod adecvat locuinta,

- nu pot face fata cheltuielilor neasteptate,

- nu isi permit o masa cu carne, peste sau alt tip de hrana bogata in proteine cel putin odata la doua zile,

- nu isi permit o vacanta de o saptamana in fiecare an,

- nu pot detine si intretine un automobil, o masina de spalat, un televizor color sau un telefon, fix sau mobil.

Statistica privind persoanele care sufera de lipsuri materiale grave subliniaza diferentele de nivel de trai dintre statele UE. Astfel, daca in Romania si Bulgaria 31% (2,6 milioane de persoane), respectiv 35% din populatie se incadreaza in aceasta categorie, Luxembourg figureaza cu 0,5%, Suedia cu 1,3%, iar Austria cu 2,2%.

La nivelul UE, 23,4% dintre persoane risca saracia sau excluderea sociala, iar 8,1% sufera de lipsuri materiale severe.

In statele central-est-europene, 27,4% din populatia Letoniei traieste cu lipsuri materiale grave, 21,6% (2,1 milioane) in Ungaria, 19,5% in Lituania, 14,2% (aproximativ 5 milioane) in Polonia, 11,4% in Slovacia, 9% in Estonia.

In Grecia, epicentrul crizei datoriilor, de stat din zona euro, 11,6% din populatie se incadreaza in aceasta categorie.

Spania, cu un somaj care persista in apropierea cotei de 20%, figureaza cu o cota de numai 4% la nivelul anului 2010, mai mica decat cea a Frantei (5,8% - 3,5 milioane de persoane), a Marii Britanii (4,8%) sau a Germaniei (4,5% - 3,6 milioane).

#studiu saracie, #studiu eurostat oameni saraci, #romani saraci , #Criza economica romania