Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's despre Romania: deocamdata e de bine

Moody's despre Romania: deocamdata e de bine


Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat vineri ca nivelul redus al datoriei guvernamentale, accesul la finantare multilaterala si perspectivele promitatoare de crestere pe termen mediu sprijina ratingul 'Baa3' atribuit Romaniei, dar a avertizat ca criza datoriilor din zona euro ar putea afecta Romania prin intermediul exporturilor si sectorului bancar, informeaza agentia.

In raportul sau anul pe 2011 referitor la Romania, Moody's estimeaza ca deficitul fiscal al Romaniei este posibil sa scada sub 5% din PIB in 2011, in linie cu tinta guvernului. Mai mult, guvernul a initiat o serie de reforme structurale in acest an, care ar urma sa aduca beneficii fiscale pe termen mediu.

Moody's atrage atentia ca aproximativ 70% din exporturile Romaniei merg spre tarile europene, iar o incetinire a ritmului de crestere in Europa ar afecta ritmul de crestere al Romaniei. In plus, aproximati 80% din sectorul bancar din Romania este controlat de banci straine. Dat fiind nivelul ridicat al raportului credite/depozite din sectorul bancar romanesc, incertitudinile referitoare la sprijinul oferit de bancile mama ar putea afecta cresterea creditului si ar constrange lichiditatea in sectorul financiar din Romania, devenind astfel un canal pentru transmisia crizei datoriilor suverane din zona euro in Romania.

In opinia Moody's, riscul de finantare externa este oarecum contrabalansat de accesul Romaniei la fonduri internationale via acordul stand-by cu Fondul Monetar International si a acordului de asistenta financiara convenit cu Uniunea Europeana, precum si gratie diferitelor facilitati oferite de Banca Mondiala.

Agentia precizeaza ca ratingul Romaniei ar putea fi imbunatatit daca prudenta fiscala observata in ultimul an va putea fi sustinuta pe termen mediu iar cresterea economica se va accelera de la nivelul inregistrat in ultimii doi ani. De asemenea, imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor structurale UE ar fi si ea un element pozitiv pentru rating.

In schimb, o inversare a programului de consolidare fiscala combinata cu intarzieri in reformele structurale ar inrautati indicatorii de credit pana la un nivel care ar putea fi incomparabil cu actualul rating 'Baa3'. De asemenea, ratingul Romaniei ar avea de suferit daca crestea economica, sectorul financiar sau refinantarea datoriei s-ar inrautati semnificativ comparativ cu prognozele actuale

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1103 ori