Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liviu Dragnea: Avem 3.500 de santiere deschise. Trebuie sa terminam cu aceasta nebunie!

Liviu Dragnea: Avem 3.500 de santiere deschise. Trebuie sa terminam cu aceasta nebunie!


Guvernul anunta "inghetarea" proiectelor de investitii cu bani de la buget pana la stabilirea unor criterii de prioritizare a proiectelor in derulare, in contextul in care exista 3500 de santiere deschise (bazine de inot, terenuri de sport, statii de epurare, drumuri judetene etc).

"Finalizam criteriile de prioritizare a acestor investitii, nu mai deschidem niciun santier nou ca sa stopam aceasta nebunie, iar alocarile pentru fiecare lucrare si evolutia acestora vor fi facute publice. Am pus pe site toate aceste santiere cu stadiile in care se afla si sumele necesare pentru continuare. Oricine poate vedea cum avanseaza lucrarea respectiva", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, in cadrul conferintei de prezentare a raportului "Cum relansam Romania?", al Societatii Academice din Romania.

Vicepremierul a mai abordat, in cadrul intalnirii, si tema regionalizarii, aducand cateva lamuriri asupra modului in care se va aplica o astfel de masura. Dragnea a precizat ca Guvernul nu intentioneaza sa ia decizii abrupte, care ar putea crea panica in randul populatiei, precum o desfiintare a comunelor.

"In schimb, vrem ca, daca reusim sa facem regionalizarea si regiunile o sa inceapa sa functioneze, in urmatorii trei ani, 2014-2016, sa stimulam prin toate programele nationale si prin cele europene asocierea intre comune", a spus Dragnea. Tot in privinta organizarii, guvernantul a mai precizat ca fiecare regiune va avea un sediu administrativ, dar vor continua sa functioneze institutii regionale si in fostele resedinte de judet.

Dragnea si-a exprimat speranta ca acest model va aduce mai multe beneficii, deoarece este important ca fiecare comunitate sa simta ca beneficiaza de avantajele descentralizarii.

Gresit implementata, regionalizarea poate bloca accesul la fonduri europene

Pe de alta parte, Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene, a atras atentia asupra riscurilor cu care Romania s-ar putea confrunta, daca Guvernul va pune in aplicare un proiect care sa includa mai mult de opt regiuni de dezvoltare:

"Daca ne inchipuim ca regionalizarea e solutia miraculoasa a problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca, ne inselam amarnic. Dimpotriva, regionalizarea are extrem de multe capcane. Daca noi luam decizia in decursul acestui an si spunem ca venim cu zece regiuni, nu cu opt regiuni, asta inseamna numai din punct de vedere statistic o munca enorma de cel putin un an si jumatate sau doi ani de zile, va insemna practic un blocaj la nivelul organizarii si negocierii cu Comisia Europeana", a spus Orban.

Societatea Academica din Romania a prezentat joi, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Raportul de Analiza si Prognoza pe anul 2013, care analizeaza capacitatea statului roman de a gestiona probleme de politici publice pe parcursul anului 2012, precum si resursele relansarii Romaniei in anul 2013, in contextul recesiunii economice la nivel european.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3244 ori