Leul slab ar putea avea consecinte greu de imaginat pentru economie - analisti

Miercuri, 08 August 2012, ora 17:05
1613 citiri
Leul slab ar putea avea consecinte greu de imaginat pentru economie - analisti

Aprecierile recente ale leului, datorate in primul rand mecanismelor Bancii Nationale a Romaniei, au venit la momentul oportun pentru economie, potrivit analistilor.

Daca leul continua sa se devalorizeze, aceasta situatie ar fi fost potentata de scumpirea marfurilor alimentare la nivel mondial, "cu urmari greu de imaginat de la un anumit punct", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities, sucursala Romania.

Leul s-a apreciat, in ultimele zile, catre 4,53 - 4,54 lei pentru un euro, recuperand astfel din devalorizarea din ultimele saptamani.

Leul s-a apreciat usor fata de euro miercuri

Vineri, euro atinsese un nou maxim istoric fata de leu, dupa ce BNR a afisat un curs de schimb de 4,6481 lei/euro.

Euro, la un nou maxim istoric vineri

Seceta din Statele Unite ale Americii, Rusia sau Ucraina a potentat criza alimentara mondiala, aducand scumpiri peste masura ultimilor ani.

In ultimele doua luni, pe pietele internationale pretul porumbului a inregistrat o crestere de peste 45%. Pretul porumbului influenteaza o serie de alte segmente, precum cel al biocombustibililor, al industriei aditivilor alimentari sau al furajelor.

Si pretul graului a crescut cu peste 45% dupa jumatatea lunii iunie, in timp ce soia s-a tranzactionat la preturi maxime istorice.

Scumpirile au aparut si in alte sectoare: pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a depasit, marti, cotatia de 110 dolari / baril, nivel neatins din luna mai.

Petrolul se scumpeste pe baza crizei si a scaderii stocurilor

O evolutie cumulata ce include cresterile semnificative ale preturilor marfurilor, efectele secetei si devalorizarea leului ar duce la majorarea preturilor, a inflatiei si la scaderea consumului si productiei, arata analiza Noble Securities.

Toate aceste consecinte ar putea duce la o incetinire a cresterii economice in acest an, care cu greu ar mai putea ajunge chiar si la 0,8%, cat este prognoza Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

"Daca s-ar depasi semnificativ si pentru o lunga perioada de timp pragul de 4,65 lei pentru un euro, atunci efectele pe termen mediu si lung ar fi mai mult decat 'apasatoare'. Cel mai 'confortabil' pentru leu, economie si... psihologie (a consumatorilor), ar fi ca moneda nationala sa ramana pe palierul de 4,4 - 4,5 lei pentru un euro, o oarecare volatilitate fiind inerenta", a precizat Victor Safta.

#economie Romania evolutie curs, #curs valutar preturi marfuri, #curs valutar evolutie, #apreciere leu consecinte macroeconomic , #Criza economica romania