Ionel Blanculescu: Dupa 3 ani de criza, economia Romaniei s-ar sinucide!

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:40
3062 citiri
Ionel Blanculescu: Dupa 3 ani de criza, economia Romaniei s-ar sinucide!
Ionel Blanculescu despre economia Romaniei / Sursa foto: Evenimentul Zilei

Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.

Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".

Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.

Care au fost masurile bune luate pentru economie, luate anul acesta?

In afara unor efecte sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori, care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie.

Se poate vorbi despre masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european. Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.

Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?

Obosita, dezamagita, bolnava, in depresie. Daca ar putea apela la sinucidere, ar face-o. Economia Romaniei este pregatita sa intre in cel mai greu an al acesteia, de dupa cei 3 deja trecuti, anul 2012. Mai mult, anul 2011 este considerat, mai mult sau mai putin serios, cel mai bun an din urmatorii 15.

Speram sa nu fie asa, insa crizele multiple, ce lovesc fara indurare economia mondiala si in special cea a UE, ne-ar putea face sa dam crezare unei astfel de asertiuni. As mai adauga o alta expresie, a unei personalitati economice romanesti si anume, economia Romaniei se stinge!

Ce masuri trebuie adoptate in 2012?

In primul rand, readucerea inteligentei economice la masa deciziilor in economia romaneasca. Situatia dramatica a economiei, coroborata cu situatia dezastruoasa a sistemului financiar-bancar din zona euro, cu efecte si pe Romania, va accelera decizia strategica la nivelul statului, de readucere a inteligentei economice, financiare in centrul de comanda.

Ca masuri efective, implicarea masiva a statului prin parteneriat public privat in cele mai mari investitii din Romania, in jur de 70 de proiecte, publicate deja, iar pentru aceasta se impune modificare Legii Parteneriatului public privat, in sensul asumarii de riscuri in afacerea comuna si de catre stat.

Apoi, demararea marilor proiecte de investitii, gen investitii miniere(Rosia Montana sau Cuprumin Abrud etc).

Intr-un cuvant, cresterea veniturilor statului, mai ales ca obtinerea de imprumuturi de stat va fi afectata profund de criza datoriilor suverane.

Reducerea cheltuielilor publice de tip exotic, existand mult spatiu fiscal pe aceasta zona. asocierea evaziunii fiscale cu crima si combaterea corespunzatoare a acesteia, ca si a fraudei fiscale.

Limitarea coruptiei din achizitiile si licitatiile publice, inclusiv din domeniul sanatatii. 2012 va fi anul in care Romania cu a ei economie vor supravietui numai daca actioneaza eficient,corect, intr-o noua realitate fiscala, o noua epoca fiscala, generata de acordul de integrare fiscala, decis la Bruxelles, care va produce modificari radicale in tot ceea ce tine de existenta societatii romanesti.

Care sunt perspectivele pentru anul viitor? Cum va arata economia Romaniei in

2012?

Perspective negative, va urma trendul conservator al supravietuirii din anul 2011, insa in conditii cu mult mai dificile decat in acest an. O economie cernita, in genunchi, fara destin, insa cu o soarta cruda, nemeritata, produsa in special prin contributie nationala.

Care credeti ca sunt economiile care isi vor reveni din criza anul viitor ?

Categoric Germania, Franta, Japonia si, probabil, SUA!

#Ionel Blanculescu economie Romania, #previziuni economice Romania, #previziuni economice 2012 , #Criza economica romania