Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ilie Serbanescu: Titlurile de stat in mana strainilor - o tragedie

Ilie Serbanescu: Titlurile de stat in mana strainilor - o tragedie


Alaturi de imprumuturile de la institutiile financiare internationale (precum FMI, BM, BEI sau BERD), precum si de emisiunile in titluri in valuta pe pietele externe, o componenta importanta a datoriei publice a statului roman este cea in titluri emise in lei.

Aceasta componenta este destinata atragerii de bani de pe piata interna pentru finantarea deficitului bugetar, respectiv bani disponibili la populatie si la firme bancare sau nebancare.

Ca absolut totul in tara asta - raul, ramul, vorba poetului! - si aceasta componenta a ajuns pe mana strainilor. Oficial, se mentioneaza ca doar vreo 20% din titlurile emise de stat in lei se afla in detinerea unor straini, pentru ca, oficial, straini sunt considerati numai cei nerezidenti.

Dar de fapt inca vreo 60% sunt in detinerea bancilor de pe piata interna, care, stie si Grivei, sunt aproape toate straine, si inca vreo 18% in detinerea unor companii nebancare de pe piata interna care pot fi si ele straine intr-o proportie necomunicata oficial.

Supergrosul se afla in detinerea strainilor, deci la cheremul altora. Al altora, care nu trebuie cumva sa fie rau intentionati pentru a induce vulnerabilitati imense in gestionarea acestei componente a datoriei publice, fiind de ajuns sa aiba interese obiectiv diferentiate spre a face datoria publica a Romaniei complet necontrolabila. Mai ales in perioada masivelor turbulente de pe piete care se profileaza amenintatoare la orizont.

Nici 3% din titlurile de stat in lei nu se afla in detinerea unor persoane fizice romane. Si aceste detineri sunt de fapt la marginea legii, prin intermediere bancara, pentru ca nu exista posibilitatea legala de a se cumpara titluri de stat de catre persoane fizice.

De ce?! Simplu: in Romania, in scopul aservirii grotesti fata de bancile straine, posesorii de bani nu pot imprumuta direct statul, ci trebuie s-o faca doar prin intermediul bancilor (bineinteles straine), astfel incat acestea sa prospere pe seama tuturor. Eventualii posesori isi depun banii in banci si acestea imprumuta guvernul in contul unor titluri de stat, ingrasandu-se fara riscuri, caci acorda dobanzi derizorii la depozite, dar percep dobanzi exorbitante la credite.

De trei ani de cand, in contextul crizei, bancile straine au incetat sa aduca bani de afara pentru finantare locala, acestea prospera in continuare pe seama insidiosului mecanism respectiv, fara grija de a mai credita economia reala, care nu are nimic altceva de facut decat sa se prabuseasca

Atata doar ca in hora au intrat si banii imprumutati de la FMI, care, in cea mai mare parte, au mers la BNR si BNR i-a pasat bancilor straine din Romania pentru ca acestea sa imprumute statul. Nu exista ungher din biata economie din Romania - si titlurile de stat in lei sunt doar unul dintre unghere - in care tragedia aservirii fata de capitalul strain sa nu faca ravagii!

Exploatarea resurselor, putinele procese industriale, practic toate serviciile publice in frunte cu distributiile de energie, bancile, comertul, toate se afla in mana strainilor. O tragedie nationala fara intoarcere!

Pana si datoria externa a tarii - atentie, datoria externa a Romaniei! - este de fapt a strainilor. Caci in afara de ceea ce statul roman s-a imprumutat in strainatate (si asta valoreaza cam 20 miliarde euro) si de ceea ce BNR a luat de la FMI (inca vreo 9 miliarde euro), restul, adica peste 60 miliarde euro, reprezinta datorie externa privata. Dar, vai, nici a companiilor romanesti (pe care nimeni nu le-a imprumutat din strainatate), nici a populatiei (care nici macar n-a indraznit sa ceara credite din afara tarii), ci pur si simplu a companiilor straine (banci si societati nebancare) care si-au finantat cu bani din strainatate expansiunea in Romania. Fiind angajata din Romania, trece in contul Romaniei.

Iar in 2009, cand, in contextul crizei, capitalul strain a oprit finantarea, a fost pus statul roman sa se imprumute de la FMI pe cheltuiala sa spre a inlocui in piata finantarea straina disparuta. Un alt mod, indirect, de a plati Romania datoria care nu este a ei, ci a strainilor facuta de pe teritorul ei! Tragedie la patrat!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1883 ori