Fiscalitatea, o problema spinoasa. De ce analistii il contrazic pe Traian Basescu

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 17:28
1949 citiri
Fiscalitatea, o problema spinoasa. De ce analistii il contrazic pe Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania are cea mai scazuta fiscalitate din Uniunea Europeana, dar analistii contactati de Business24 il contrazic pe seful statului. Constantin Rudnitchi aminteste ca fiscalitatea este redusa, dar si din cauza evaziunii fiscale.

"Cota unica de 16%, comparata cu nivelul mediu european, este mica, intr-adevar. In Uniunea Europeana, doar Bulgaria are o cota unica mai mica, de 10%. Daca ne uitam la CAS, nivelul este mare. Daca ne uitam la TVA, cota noastra, de 24% este usor peste medie", spune presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Atat analistul economic Constantin Rudnitchi, cat si specialistul financiar Valentin Ionescu confirma faptul ca Romania nu are cea mai scazuta fiscalitate din Europa.

In timp ce primul da ca exemplu cotele unice din Bulgaria si Irlanda, mai mici decat in Romania, al doilea afirma ca statul nu mai are loc de relaxare fiscala nici anul acesta si nici anul viitor.

"In materie de fiscalitate, si aici ma refer la cota unica si la impozitarea veniturilor, atat la persoane fizice, cat si la persoane juridice, Romania se afla printre tarile cu o fiscalitate redusa in spatiul european. Daca luam in calcul si contributiile pe munca, vom vedea ca Romania nu se mai afla in aceeasi situatie.

Romania se afla undeva peste media europeana, chiar in partea superioara a clasamentului", spune Constantin Rudnitchi, pentru Business 24.

Valentin Ionescu: Nu exista loc de relaxare fiscala

Valentin Ionescu admite ca in Romania contributiile sunt mari, dar considera ca statul nu are cum sa le reduca.

"Anul care vine este imprevizibil, sursele de finantare sunt mai mici, cresterea economica s-ar putea sa fie la nivelul acestui an sau chiar mai scazuta si atunci nu vom avea venituri mari la buget. Nu este loc de o relaxare fiscala", precizeaza specialistul pentru Business 24.

Constantin Rudnitchi remarca nuanta facuta de presedintele Traian Basescu, care sustine ca o tara in care sunt mai multi pensionari decat salariati, contributiile trebuie sa fie mai mari.

"Poate social este firesc sa fie asa, dar in acelasi timp, pentru angajatori lucrul acesta este un handicap, in raport cu dorinta Romaniei de a fi competitiva in atragerea investitorilor in raport cu celelalte tari europene", comenteaza Constantin Rudnitchi.

Specialistul financiar concluzioneaza ca Romania "este jos la impozitarea veniturilor, dar sus in ceea ce priveste contributiile de munca". Din aceasta cauza apar si cererile repetate ale oamenilor de afaceri privind reducerea contributiilor de munca, explica Rudnitchi.

Majorarea cotei unice ar putea duce la plecarea investitorilor

Acesta mai adauga ca impactul unei eventuale majorari a cotei unice la 24% ar fi "absolut nefavorabil si ca, in acest moment, nimeni nu se gandeste sa mareasca cota" .

"Cei care platesc acum corect cota unica vor incerca sa gaseasca o serie de subterfugii pentru a-si diminua platile catre buget. Nu mai vorbesc despre impactul asupra investitorilor pentru ca avem cazul Nokia. Am putea vedea plecari ale investitorilor catre alte tari mult mai permisive si mult mai atractive fiscale".

"Toata chestiunea a plecat de la faptul ca Romania are sub 10% venituri bugetare, fata de media Uniunii Europene, de 44%. Aici este problema, iar explicatia a fost ca avem fiscalitate redusa, dar explicatia e doar partiala, pentru ca evaziunea fiscala din Romania este mai mare decat in alte state. Masurile de combatere a evaziunii sunt relativ ineficiente".

Sorin Minea: TVA franeaza consumul

Despre evaziunea fiscala existenta in Romania a vorbit si Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta.

"Atat agricultura, cat si industria alimentara sunt generatoare de evaziune fiscala, nu doar in Romania, ci peste tot. Un TVA redus duce la o mai buna colectare si la diminuarea pietei negre", precizeaza omul de afaceri, pentru Business 24.

Acesta spune ca ar prefera o cota unica progresiva, in anumite limite, unui TVA crescut.

"Cota unica se pune pe profit. In clipa in care profitul este destul de iluzoriu, cel putin in industria alimentara, nu stiu daca cota unica ma avantajeaza. As prefera o cota unica progresiva, in anumite limite, unui TVA crescut".

De altfel, Sorin Minea crede ca taxa pe valoare adaugata franeaza consumul in Romania si ca incurajarea acestuia ar trebui facuta prin pastrarea unor preturi in limite rezonabile nu se poate face decat "printr-o impozitare redusa a agriculturii si industriei alimentare". In acest fel, s-ar ieftini mancarea pentru consumator.

"Singurul loc in care as vedea un debuseu economic ar fi reducerea TVA si nu am fi descoperitorii atei de taiat mamaliga. Toate tarile au facut-o la un moment dat si au facut-o tocmai pentru a-si incuraja agricultura si industria alimentara".

Solutii pentru mediul de afaceri

In ceea ce priveste masurile care ar trebui luate pentru stimularea mediului de afaceri, analistul Constantin Rudnitchi spune ca lucrurile sunt mult mai complicate:

"Am vazut in acesti ani de criza o serie de masuri luate pentru stimularea mediului de afaceri. Principalele problemele ale mediului de afaceri sunt arieratele (platile intarziate ale bugetului catre economie ), CAS-ul si tarifele la energie.

Ar trebui o plata mai accelerata a bugetului catre economie. Mediul de afaceri cere de mult reducerea CAS-ului. Se discuta despre o liberalizare a pretului la energie.

Trebuie vazut in ce fel acest lucru poate fi facut in asa fel incat impactul in economie sa nu fie foarte complicat pentru companii."

Constantin Rudnichi recunoaste ca, de obicei, in mediul de afaceri exista tentatia de a cere mai mult decat poate da bugetul sau cum spunea Traian Basescu, de a cere cand nu ai nicio responsabilitate pentru buget. In opinia analistului "aici e nevoie de cumpatare si intelepeciune, atat din partea administratie cat si din partea investitorilor".

"Investitorii si mediul de afaceri trebuie sa ceara atat cat poate da bugetul, iar bugetul trebuie sa dea atat cat poate gandi ca masurile duc spre o crestere. Mai ales sa ofere niste masuri care la prima vedere vor avea scaderi de venituri, dar, la o privire mai atenta, sa aiba ca efect chiar o crestere a veniturilor bugetare", conchide Rudnitchi.

#fiscalitate declaratii traian basescu, #fiscalitate romania, #traian basescu declaratii analisti financiari , #Criza economica romania