Daianu: Romania este afectata de situatia din zona euro, exista riscul de contagiune

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 17:35
1819 citiri
Daianu: Romania este afectata de situatia din zona euro, exista riscul de contagiune

Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.

"Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele. Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate", a declarat Daniel Daianu.

Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea pierderilor in conditiile in care multe grupuri bancare nu sunt preocupate de creditarea de pe pietele unde opereaza.

"Dialogul cu aceste banci devine o piesa importanta in asigurarea stabilitatii financiare a tarii. Faptul ca Austria este depunctata, faptul ca Austria se gandeste la ea si mai putin la tarile unde opereaza grupuri bancare care au sucursale locale creaza un element de preocupare pentru noi, pentru multe tari unde grupurile acestea sunt prezente", a spus Daianu.

Romania nu va scapa de criza in 2012

"Deci, vom avea de suferit socuri. In primul rand este costul finantarii si refinantarii. Ce se intampla in zona euro este contaminant pentru spreaduri, pentru marje. Putem cunoaste si evolutii mai bune, in sensul scaderii unor marje, dar putem sa ne confruntam cu o persistenta a unor CDS-uri bine cocotate, chiar crescute si cel mai nepotrivit pentru noi ar fi ca, chiar daca vom avea o diminuare a deficitului bugetar, el nu s-ar materializa intr-o scadere a CDS-ului pentru Romania. Aici vom vedea ce inseamna contagiune", a spus Daianu.

Fostul ministru de finante este de parere ca pentru Romania, aceasta adancire a crizei in zona euro, si nu o ameliorare a situatiei, este rea din punct de vedere al finantarii si refinantarii prin costul pentru bugetul public al Romaniei.

"Trebuie sa incepem sa returnam bani catre finantatorii internationali, ma refer la instituitiile internationale care au constituit pachetul de asistenta pentru Romania. Ne-am vedea puternic erodat intrumentul ca componenta cererii agregate care a ajutat Romania mai ales in 2010 si 2011 cel mai mult, ma refer la exportul net.

Romania a avut o dinamica buna a exporturilor. Incetinirea activitatii economice, reintrarea in recesiune in principalele tari care furnizeaza piete pentru intreprinderi care opereaza in Romania va afecta exportul nostru. Deci, si pe filiera comerciala am avea de suferit. Am avea de suferit in domeniul bancar. Lipsa de apetit a bancilor in a refinanta, nu mai vorbesc de oferirea de credite, va lovi economia, ar diminua din posibilitatile ca in 2012 sa avem crestere economica", sustine Dainau.

Adancirea crizei din zona euro ar declansa o fuga catre lichiditate

"Bancile prefera sa isi tina lichiditatile, nu sa le imprumute altor banci. Daca au exces de lichiditate fac plasamente la Banca Centrala Europeana. De altfel se vede si pe piata bancara autohtona. Daca aceasta criza se adanceste s-ar putea sa asistam la iesiri de lichiditati din economia romaneasca care ar pune presiuni pe piata valutara in lipsa unei interventii viguroase a bancii nationale", declara Daianu.

Fostul ministru de finante sustine ca BNR va fi foarte atenta, nu va dori sa aiba interventii care sa conduca la o scadere semnificativa a rezervelor valutare, intrucat insasi scaderea semnificativa a rezervelor valutare ar pune presiune pe piata valutara.

"S-ar putea sa fim nevoiti sa preluam sucursalele unor banci grecesti din Romania, cu fonduri europene, daca stabilitatea financiara a Romaniei reprezinta un obiectiv al nostru dar si al Uniunii Europene. Daca Grecia nu ar ajunge a un acord cu detinatorii de obligatiuni suverane elene, situatia operatiunilor bancilor elene in Romania poate fi afectata.

Intr-un asemenea scenariu, statul roman trebuie sa fie pregatit sa intervina daca altii nu sunt doritori sa le cumpere ceea ce nu este un lucru rau", a spus Daianu.

Astfel, intr-un scenariu negativ, Romania poate intra in recesiune in 2012 cu cat situatia se strica mai mult in Europa, iar socurile sunt mai mari pentru noi.

"Trebuie sa fim pregatiti in ceea ce priveste sectorul bancar, ca surse de interventie, trebuie sa absorbim fonduri europene cat mai multe. Este singurul instrument pe care il avem la dispozitie pentru a introduce lichiditati, bani tari, putem crea locuri de munca, avem bani pentru agricultura, infrastructura. Bancile vor incerca sa atraga bani de la populatie, nu vor mai miza pe linii de finantare din strainatate", a mai declarat Daianu.

#criza zona euro, #criza financiara Romania, #retrogradare rating Franta, #retrogradari S P, #Daniel Daianu efecte Romania retrogradari S , #Criza economica romania