Care sunt parghiile de crestere economica in 2012 - Analisti

Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:00
2088 citiri
Care sunt parghiile de crestere economica in 2012 - Analisti

Dupa scaderea exporturilor, majoritatea indreptate catre Uniunea Europeana, aproape singura modalitate de crestere a economiei Romaniei pare sa fie cererea de pe piata interna, conform unui studiu Ernst&Young.

Cresterea consumului nu este insa vazuta ca o solutie salvatoare si de economistii romani, de vreme ce consumul era intretinut de creditele bancare pana acum, care s-au redus drastic in ultimii ani de criza.

Cu toate acestea, orice crestere economica a Romaniei din urmatoarele trimestre se va baza, probabil, pe cererea interna, deoarece peste 70% din exporturile romanesti sunt adresate pietelor din UE, unde criza indica perspective slabe pentru cresterea valorii nominale a acestora pe termen scurt, conform raportului Ernst & Young.

Conform "Eurozone Forecast (EEF) - Summer 2012", cheltuielile de consum, cel mai probabil, se vor restrange pe masura ce populatia va incerca sa descarce din povara datoriilor. Acest lucru va fi contrabalansat de cresterea veniturilor reale pe fondul scaderii inflatiei si al planurilor Guvernului de a creste salariile bugetare.

Rezultatele care reies din studiul EEF pentru Romania indica o crestere a cererii interne de 1,3% in 2012 si de 2,8% in 2013. Mai mult decat atat, EEF arata ca investitiile ar putea reprezenta un stimul important al cresterii in Romania, deoarece tara are nevoie de modernizarea infrastructurii publice.

Consumul ar o pondere prea mare in PIB

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca structura consumului in Produsul Intern Brut (PIB) este prea mare, iar potentialul de crestere al Romaniei este stopat.

"Consumul a ajuns sa reprezinte 65% din structura PIB, iar asta inseama ca Produsul Intern Brut nu poate creste decat odata cu consumul. Daca se intampla asa ceva, atunci are loc adancirea dezechilibrelor impotriva carora trebuie sa luptam, si o facem deja de trei ani prin intermediul programelor convenite cu FMI", a declarat analistul.

Ilie Serbanescu este convins ca, daca are loc acum o stimulare a consumului, Romania se intoarce la criza din 2009, in doar cateva luni, pentru ca pana atunci cererea de pe piata interna a fos intens sustinuta de creditare.

Consumul nu poate creste decat daca este finantat, iar daca nu are productie industriala care sa-l finanteze, atunci cineva trebuie sa dea banii. Cum bancile au devenit mult mai restrictive, singurul care mai poate veni in sprijinul consumului este statul, dar nici el nu mai are bani.

"O sa "pudram" putin consmul luna asta cu recuperarea salariala de 8% din sectorul bugetar, dar PIB-ul romanesc nu are cum sa creasca, fiindca se invarte intr-un cerc vicios, iar ca sa schimbam situatia, cred ca avem nevoie de 20 de ani", sustine analistul economic.

Fondurile europene si bugetul pot salva economia

Analistul Constantin Rudnitchi a declarat pentru Business24 ca fondurile europene si investitiile de la buget, in infrastrctura, rutiera, feroviara si de energie, au capacitatea de a genera crestere economica in 2012 si la anul.

El spune ca cererea interna tine foarte mult de politica salariala, pentru ca daca se opereaza acea reintregire salariala la bugetari, atunci se va inregistra o usoara crestere a consumului.

Agricultura reprezinta un alt sector care poate genera crestere economica, nu mai devreme de anul trecut, aceasta ramura contribuind substantial la PIB. Insa, de multe ori, sectorul agricol nu este inclus in calcule de crestere economica, fiindca acesta depinde in mod direct de evolutia conditiilor meteo. Totusi, dinspre Ministerul Agriculturii au tot venit semnale ca si 2012 va fi un an agricol foarte bun, insa nu ca 2011.

Reorientarea exporturilor catre zone non-UE

Constantin Rudnitchi sustine ca un colac de salvare poate veni si din reorientarea exporturilor catre zone non-UE, iar aici merita mentionate Rusia si China, insa, din pacate, se vorbeste de aceasta reorientare a exporturilor de la declansarea crizei economice, insa, pana acum, autoritatile romane nu au facut mai nimic in acest sens.

"Nu s-au facut pasi pentru ca nu mai este nicio piata facila, iar Romania a neglijat multa vreme aceste piete, si nici usor nu este sa intri in Rusia, China sau India, pentru ca ai costuri mari, iar in prezent, nici statul si nici mediul privat nu au bani, dar nu si-au aratat nici disponibilitatea de a investi in astfel de state", a mai spus Rudnitchi.

Raportul Ernst&Young porneste de la premisa ca programul de austeritate al Greciei va continua si ca celelalte state membre ale zonei euro, precum Spania si Italia, vor evita turbulente financiare semnificative in perioada urmatoare. Daca aceste conditii sunt indeplinite, aversiunea fata de riscuri a pietelor financiare, a companiilor si a populatiei se va ameliora catre sfarsitul lui 2012, desi nivelul total al productiei zonei euro se estimeaza ca va scadea cu 0,6% in 2012.

Productivitatea - o problema in Europa

O eventuala revenire in 2013 va fi modesta, avand in vedere multiplele probleme cu care se confrunta zona Euro, fiind prognozata o crestere de doar 0,4%. Pe masura ce constrangerile fiscale se relaxeaza in 2014, EEF prognozeaza ca zona Euro va inregistra cresteri de 1,7% in 2014, si de 2% in 2015 si 2016.

Pe cat de importanta este rezolvarea problemelor zonei euro pe termen scurt, cei care definesc politicile publice nu trebuie sa piarda din vedere problemele fundamentale pe termen lung.

Europenii vor trebui sa analizeze atent viitorul lor economic, chiar si dupa incheierea acestei perioade de incertitudine, cand se va reveni la o oarecare stabilitate. Productivitatea in majoritatea Europei este in urma fata de cea a altor regiuni din lume, iar acest lucru, combinat cu existenta unei populatii imbatranite, ridica niste intrebari serioase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#cresterea consumului, #crestere economica, #stimularea consumului, #credite bancare, #productie industriala , #Criza economica romania